(actualitzat el 4/12/2016)
Podeu consultar els materials del curs en aquest enllaç.
Curs de cooperativisme cultural.
Del 2 al 30 de novembre, de 18.30 a 21’00h
Lloc: c/ Bailén 5, Barcelona (local de la XES)
Per a molta gent, els discursos i pràctiques més coneguts sobre la gestió de la cultura, principalment aquells que coneixem associats a la idea de les indústries culturals, i, més recentment, les indústries creatives, estan en crisi des de molts punts de vista.
D’una banda, aquelles grans organitzacions que han pogut funcionar sota aquest paradigma semblen trobar-se en crisi en un mon i economia canviants. D’altra banda, allò que prometen no es correspon amb els resultats i procediments de moltes organitzacions que coneixem més de prop. Finalment, i potser és el més important, per a moltes persones no proposen unes relacions i pràctiques coherents amb la mena de cultura que voldríem.
Per aquest motiu, i en consonància amb les inquietuds d’altres organitzacions i propostes properes, Agost produccions i Indigestió, amb el suport de la XES, proposem un curs per a explorar en formes d’organització culturals alternatives. En concret en el cooperativisme cultural que ja compta amb exemples amb trajectòria a conèixer i analitzar, i que sobretot sembla obrir un camp de possibilitats a explorar més adients per a la cultura entesa com a bé comú.
OBJECTIUS
- Aprofundir en el sentit de pensar l’activitat cultural en relació al cooperativisme.
- Conèixer els fonaments de l’organització cooperativa en contrast amb altres plantejaments econòmics.
- Apropar-nos a la realitat del cooperativisme, principalment a Catalunya i en relació a l’àmbit cultural.
- Analitzar la dimensió política del cooperativisme.
- Adquirir coneixements i recursos per a poder aprofundir en projectes relacionats amb el cooperativisme en cultura.
PROGRAMA
2/11/2016. De l’espectador emancipat al cooperativisme cultural.
Taula rodona, amb Andrea Soto (investigadora en filosofia contemporània, els seu darrers treballs versen sobre Jacques Rancière), Maria Arnal (música, i membre de Compartir dóna gustet), Fernando Paniagua (membre de la XES) i Jordi Oliveras (Indigestió).
Quin sentit té posar en relació cooperativisme i cultura? Hi ha motius per a pensar que els plantejaments i formes d’actuar propis del cooperativisme tenen un millor encaix amb l’activitat cultural que altres formes de gestió? Ens plantejarem aquestes qüestions a partir de la conversa entre les perspectives filosòfiques, creatives i d’acció que poden tenir en compte els tres participants en aquesta taula.
9/11/2016. Arrels i possibilitats del cooperativisme en cultura.
Amb Ivan Miró (cooperativista a La Ciutat Invisible).
Darrera del cooperativisme, i en el cas de Catalunya, hi ha un bagatge de molts anys de pràctiques i discursos que ens pot ser útil per il·luminar els dilemes del present. D’altra banda, l’experiència de La Ciutat Invisible és un referent important que val la pena conèixer, tant per la seva dimensió cultural com per la seva dimensió política.
16/11/2016. Qüestions tècniques en el funcionament d’una cooperativa cultural.
Amb Josep Busquets (cooperativista a la Cooperativa cultural Rocaguinarda).
En aquesta sessió aprofundirem en el dia a dia de l’activitat cooperativa, i en el funcionament de les xarxes de cooperatives existents. A banda, conversarem sobre un tipus de cooperativisme que ens interessa especialment: el cooperativisme de consum, a partir de la llarga experiència acumulada des dels anys 70 a Rocaguinarda.
23/11/2016. Una perspectiva crítica sobre els processos d’innovació social.
Amb Rubén Martínez (investigador sobre innovació social i gestió comunitària. Membre de La hidra cooperativa i de la xarxa Fundación de los comunes)
De la cooperació s’en parla molt, i des de diferents perspectives polítiques. En aquesta sessió treballarem sobre aquests diferents plantejaments i sobre quins són els paranys i possibilitats de les diferents opcions, des d’una perspectiva que vol incidir en la transformació de la cultura, l’economia i la vida.
30/11/2016. Possibilitats pel cooperativisme aplicat a la cultura.
Taula rodona amb Esther Vivas, Gemma García (Directa) i Alvaro Porro.
Per acabar el curs proposem una sessió que permeti obrir portes per a continuar aprenent i tenir elements per a construir noves propostes, a partir de tres perspectives: la inserció del cooperativisme en les lluites per la sobirania (com en el cas de la sobirania alimentària), el desenvolupament i els canvis organitzatius d’un projecte autònom en l’àmbit de la comunicació, i les iniciatives que s’estan duent a terme des de les administracions públiques per la promoció de l’economia social.
Coordinen el curs: Jordi Oliveras (Indigestió) i Jordi Valls (Agost produccions).
INSCRIPCIONS
Preu: 80,00€ (66,12 + 21% IVA)
Podeu formalitzar la matrícula, pagant amb targeta o transferència, entrant a https://nativa.cat/botiga
Data límit per les inscripcions: 26 d’octubre.
MÉS INFORMACIÓ
Per a més informació ens podeu escriure a info@nativa.cat
Podeu consultar els materials del curs en aquest enllaç.
0 Respostes
Si vols pots seguir els comentaris per RSS.