Informació actualitzada el 2/12/2012
FÒRUM INDIGESTIÓ DE TARDOR
Les lluites de la cultura
Dimecres 12 de desembre, a les 19h
Sala Noble del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.
Entrada lliure. Aforament limitat.
Estem en temps moguts per l’activitat cultural organitzada. Retallades en els recursos públics, pujada de l’IVA cultural, por a la precarietat,… I també debats interns qüestionant el paper de la cultura en un marc global de conflictivitat social. La gent de la cultura ens mobilitzem de forma improvisada davant els diferents conflictes amb que ens trobem, assumint sovint un suposat model únic de funcionament -el que hem tingut fins ara- sense reflexionar massa.
En aquest Fòrum volem posar sobre la taula qüestions com: Quins són els conflictes actuals de l’entorn cultural? Què compartim i en què sóm diferents els diferents agents culturals? Quin és el vincle actual de la gent que treballa amb cultura amb els conflictes globals que estem vivint? Cap on anem? Cap on voldríem anar?
Per a parlar-ne comptarem amb la participació de persones que s’ho miraran des de diferents perspectives i implicacions: Itziar González, Pau Llonch, Xavier Marcè, Guillem Martínez, Rafa Milán, i Montserrat Moliner. I també el debat obert amb tots els assistents.
PROGRAMA
19’00-20’00 – TRES DIÀLEGS:
Diàleg 1
Indústria cultural i Cultura lliure.
Amb Xavier Marcè (Vice-President del Grup Focus) i Pau Llonch (Cantant d’At Versaris)
+ Info
Diàleg 2
Sector públic i Cultura de la transició (CT).
Amb Guillem Martínez (Periodista) i Rafa Milán (Gestor Cultural. Treballa com a Cap de Cultura a l’Ajuntament del Prat)
+ Info: Temptatives, entrevista a Guillem Martínez
Diàleg 3
Societat civil i sector artístic.
Amb Itziar González (Arquitecta, exregidora de Ciutat Vella) i Montserrat Moliner (Coordinadora de Xarxaprod)
+ Info
Modera: Jordi Oliveras, Coordinador d’Indigestió.
20’00-21’00 – CONVERSA
Conversa oberta amb tots els assistents.
És normal centrar-se en lluites econòmico-socials, però no ens oblidem de la lluita per que la cultura sigui l’espai, l’ocasió, el pretext o el vehicle per a la reflexió, el pensament crític, l’altra mirada sobre la realitat, la volada per sobre d’ella, i la creació de mons possibles. Veure com les empreses i els poders s’apropien de la cultura i ens volen fer creure que ells també fan cultura o l’ajuden perquè utilitzen elements culturals com a vehicles dels seus missatges i ideologia ha d’encendre els llums d’alerta. No senyors, fer “music branding” o embolcallar estèticament la seu d’una empresa no te gaire a veure amb la cultura, a no ser que parlem de cultura empresarial, que és una altra cosa. Per tant, la lluita és per que la cultura preservi independència dels poders. Mireu això, per exemple, que és el que ha motivat el meu comentari.
https://www.ara.cat/premium/cultura/Artista-busca-empresa-viceversa_0_817118339.html
Hola Perfe. Moltes gràcies pel comentari. Suposo que ja saps que coincidim en bona part del que dius. De tota manera, se m’ocorren un parell d’apunts.
Primer, una idea que continuadament em ronda: tenim la cultura sacralitzada i la defensem com una única cosa, sempre bona, sempre a preservar. Una mena de regne de la tolerància, aïllat dels conflictes ideològics. Cada vegada veig menys clar aquest plantejament, penso que hi ha cultura que em serveix i cultura que no. En aquest sentit, no tota la cultura seria “bona”, i jo no tindria cap inconvenient en assumir que la cultura de les empreses i poder sí que és cultura, però en una dimensió que sovint combato, contraposada al que busco.
I segón, jo també crec que la cultura explora altres realitats, però tendeixo a pensar que a occident, en el seu desenvolupament artístic, hem arribat a un punt en que aquests “altres mons” sovint ja no increpen la realitat, han perdut el seu vincle, ja no contenen res d’aquest pensament crític que esmentes. No puc evitar fer certs paralelismes entre l’economia financera i l’art tal com els entenem avui. També el discurs econòmic ha perdut el seu vincle amb la realitat, l’economia ja no és un reflex de la riquesa material que hi ha al món, i també, com en el cas de l’art, dóna “per descomptat” el vincle.
En aquest sentit, esperem que el fòrum del dia 12 aporti alguna cosa per refer els vincles entre la gent que es dedica a la cultura (que, per descomptat, no són els únics que “fan” cultura) i el món material, en diverses dimensions, inclosa la precarietat d’aquesta mateixa gent.
Cal confirmar assistència en algun lloc?
Hola, Descosits. No, no cal confirmar assistència. Només es tracta d’arribar d’hora i agafar cadira. Gràcies per l’interès.