e 17J. El sector cultural, per a què? |Nativa
Skip to content


17J. El sector cultural, per a què?

Escrit el 02/06/2022 per La Murga a la categoria PUBLICITAT.
Tags:

Divendres 17 de juny, de 10:00 a 14:30 h.
Lloc: La Lleialtat Santsenca (Olzinelles 31, Barcelona)
Entrada lliure, amb inscripció prèvia
Organitzen: PAAC i La Murga

Tot i ser gent que treballa en cultura, sovint ens trobem en situacions incòmodes quan es parla del sector cultural i suposadament en la seva representació. Les pronunciacions polítiques i públiques que sovint es fan en nom del sector freqüentment transmeten missatges de victimisme i alhora elitisme que tenen poc a veure amb la posició des de la qual abordem la nostra tasca i acció col·lectives.

Així mateix, la nostra realitat és molt àmplia i variada i sí que hi ha característiques comunes que ens fan pensar en les nostres necessitats organitzatives. També ens preocupa, finalment, la forma en què ens articulem amb altres parts de la societat.

Compartint aquestes inquietuds, la PAAC (Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya) i La Murga (Cooperativa de consum i ús cultural) proposem una jornada de treball per a reflexionar sobre aquestes qüestions, amb el convenciment que hi ha moltes més persones que treballen en cultura que comparteixen inquietuds similars i poden tenir interès en parlar-ne.

La jornada s’estructurarà en tres moments de reflexió al voltant de tres preguntes diferents que seran introduïdes per dues persones en cada cas, amb la finalitat d’obrir la conversa amb les persones participants.

10:00 Presentació. Origen de la proposta i pla de la jornada.

1. Des de quan i perquè parlem de sector cultural?

Obriran la conversa: Montserrat Moliner (artista i gestora de projectes) i Nando Cruz (periodista)

La idea de parlar d’un sector cultural no és quelcom natural ni de tota la vida. Té un curs històric concret i una forma determinada de configurar-se en el nostre entorn. Revisarem des de quan es parla de sector cultural, quines han estat les parts motivades per fer-ho, i quines han estat les motivacions. Quines han estat les organitzacions, veus principals i formes de representar-lo. Quina és la seva extensió i diversitat, les parts incloses i les excloses.

2. Quines necessitats d’organització col·lectiva té la gent que treballa en cultura?

Obriran la conversa: Marta Domènech (gestora cultural) i Adriano Galante (artista)

Parlar de sector cultural ja suposa un determinat marc d’organització. També es fa servir “sector” per parlar del sector de l’hostaleria, del turístic, de la producció d’energia… Ens remet a la idea d’un espai de producció concret i unes necessitats compartides de les persones que s’hi dediquen. Fent un esforç d’imaginació més enllà de la realitat exposada al primer debat, proposem repensar qui i per a què necessita organitzar-se en l’àmbit cultural.

3. Què aporta el sector cultural al món?

Obriran la conversa: Martí Sales (escriptor) i Txell Bragulat (activista pels drets humans)

Entre molta gent que treballa en cultura hi ha una interrogació oberta sobre quina és la seva aportació a la vida col·lectiva. És una pregunta que té alguna presència fora de l’entorn, però que també es reprodueix amb força en l’interior del col·lectiu, sigui per la seva pròpia naturalesa que indueix a interrogar-se sobre les coses, sigui per necessitat d’articular el diàleg amb el món.

Això mateix es podria reflectir, hipotèticament, en l’organització sectorial, però el sector cultural com a tal potser s’ha significat molt més per les seves necessitats de reconeixement que per la seva obertura i articulació amb altres espais de lluita o organització col·lectiva.

Tancament de la jornada.

14:30 Final.

 


Formulari d’Inscripció


  0 Respostes

  Si vols pots seguir els comentaris per RSS.  Pots escriure HTML senzill

  Trackback?  Autors

  Arxius

  Què és Indigestió?

  Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

  Contacte

  Mail to info(a)nativa.cat

  Política de privacitat

  Donen suport

  fesnos_indies
  mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )