e Hans Laguna: Cançons d’amor |Nativa
Skip to content


Hans Laguna: Cançons d’amor

Escrit el 20/09/2021 per Hans Laguna a la categoria Intervencions al Fòrum.
Tags:

Intervenció de Hans Laguna al 19è Fòrum Indigestió i una llista de cançons.


He triat un grapat de cançons d’amor o, millor dit, de trencament. A totes elles, els narradors s’adrecen a les persones que els han abandonat (o estan a punt de fer-ho). Tenen, però, actituds molt diferents, tant per la lletra com per la manera d’interpretar-la.

A “Que te vaya bonito”, escrita per José Alfredo Jiménez, els desitjos d’una vida millor per a l’exparella no tenen el mateix sentit amb la intensitat emocional de Chavela Vargas que amb l’elegància de María Dolores Pradera.

A “Hey” Julio Iglesias deixa anar la seva bilis contra la dona que l’ha deixat (a.k.a. Isabel Preysler), tot i que ho fa sense perdre la compostura i amb un to passivoagressiu.

José Luis Perales també desplega una masculinitat suavitzada a “¿Y cómo es él?”, però demostra una bondat i una empatia que no trobem a Iglesias.

En aquesta línia hi ha també “Left only with love”, la cançó d’abandonament més austera de la història, on Bill Callahan expressa un amor cristal·lí per la persona que l’ha deixat sol com un mussol.

A l’extrem contrari tenim a Björk i el seu “Black Lake”, una cançó de deu minutassos on aboca tota la seva ràbia sobre el seu exmarit i pare de la seva filla Matthew Barney. Li retreu ser un covard que ha fallat a la “missió sagrada” de la parella i haver-la enfonsat en “dolors i horrors eterns”.

Per si no n’hi hagués prou, al videoclip la islandesa surt donant-se cops de puny al pit en un paisatge apocalíptic. Tot resulta tan passat de voltes que explora la fina línia entre l’autoparòdia i la catarsi més commovedora. Nota: La cantant va haver de suspendre la gira de presentació perquè li resultava emocionalment massa “intensa”.

Per acabar, dues mostres de què es pot patir molt i no perdre la distància irònica. A “I get along without you very well”, un estàndard escrit per Hoagy Carmichael i cantat per Chet Baker, l’abandonat es fa el xulo de forma gens creïble.

Per últim, a “I don’t want to get over you” dels Magnetic Fields, Stephin Merritt assenyala el patètic plaer de complaure’s en el dolor d’una ruptura.


Hans Laguna al 19è Fòrum Indigestió. Foto: Carles Llàcer.


Més informació sobre el fòrum: 19è Fòrum Indigestió. Aquí pots veure el fòrum sencer:


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )