e La casa (de la música) que vull 9 | Nativa
Skip to content


La casa (de la música) que vull 9

Escrit el 10/06/2020 per Nuria Alcober a la categoria La casa (de la música) que vull.
Tags:

Núria Alcober, sòcia-treballadora de La Deskomunal

El recent anunci de que la coneguda Sala Barts esdevingui la nova Casa de la Música de Barcelona ha estat una molt bona noticia, perquè suposa la recuperació d’un espai de titularitat municipal i això em fa pensar que prevaldrà el valor públic per sobre del valor comercial que fins ara s’estava desenvolupant en aquesta sala.

El circuit de Cases de la Música que fa més de 25 anys s’han anat desplegant pel país han permès desenvolupar projectes sociomusicals arrelats a cada un dels territoris amb l’objectiu de difondre i fomentar la música com una eina de transformació social. I és precisament és aquesta la mirada que ha de fer-se pròpia la nova Casa de la música de BCN. Sumar-se a la xarxa ja existent i aprofitar la visibilitat que proporciona la ciutat per posar en valor el projecte de les Cases desenvolupat fins ara.

Imaginar la nova Casa de la Música permet assajar en nous models de gestió i crec que és una bona oportunitat per considerar les entitats de cultura de base, així com les cooperatives culturals de la ciutat puguin gestionar un equipament com aquest. Per això espero que la licitació de la nova gestió s’allunyi de les lògiques capitalistes que moltes vegades veiem en els plecs de condicions, i que posi en valor les propostes d’arrelament al territori, la vocació del servei públic versus la indústria musical, la participació democràtica i horitzontal en la presa de decisions i que garanteixi unes condicions laborals dignes en un sector tant precaritzat com és el de la cultura. En definitiva, penso que és una bona oportunitat per obrir les portes a la gestió d’un equipament tant potent i complexe, a projectes de l’economia social de la ciutat i amb una llarga trajectòria en el sector musical.

La nova Casa de Música ha de continuar treballant en els eixos que ja s’està treballant en les altres Cases: la formació, el suport a la creació, les residències artístiques, els projectes d’intervenció comunitària a través de la música, l’exhibició i producció de concerts i cicles musicals, etc.

I a la vegada considero interessant introduir un nou eix de treball en format de laboratori experimental o banc de proves que permeti explorar fórmules alternatives en aspectes relacionats amb les condicions laborals dels i les treballadores de la cultura. Assajar noves fórmules autogestionades per a la gestió dels drets d’autor lluny de les desenvolupades fins ara de l’SGAE, promoure i explorar nous models de contractació de músics i personal tècnic, afavorir les creació de cooperatives de treball de músics, músiques i tècniques que permeti una ocupabilitat de qualitat i amb la garantia dels drets laborals d’aquestes treballadores de la cultura.

Núria Alcober, sòcia-treballadora de La Deskomunal

 


Il·lustració de Xavier Alamany pel número 41 de Nativa en paper (cliqueu la imatge).


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • francesc.Cardeña: Bravo ! Bravissimo! A mi també m´agraden les cases com les d¨ antes però encara m´agrada mes l´idea...
  • Merce Coll: Molt be la reflexió sobre aquest abans que agrada tant, sobre tot als de mes de 60..recordant que erem...
  • Nuria Aguirre: Es plantegen, amb molta inteligència, qüestions molt importants. Aportes molt elements que obren...
  • Fab: Me has dejado sin palabras, porque me las has arrancado una por una para decir lo que a mí se me enreda en la...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )