e La casa (de la música) que vull 18 /Nativa La casa (de la música) que vull 18 /
Skip to content


La casa (de la música) que vull 18

Escrit el 10/06/2020 per Helena Ojeda a la categoria La casa (de la música) que vull.
Tags:

Helena Ojeda, Ateneu L’Harmonia

Faig una relació de pensaments quasi immediats i que ja molaria discutir amb temps pausat i espai, en el context concret del que pot arribar a ser una casa de la música de Barcelona:

 • Una gestió que garanteixi la governança popular. Si ha de ser una casa de la música popular, que l’economia (la gestió de la casa) ho sigui d’arrel.
 • Que la titularitat sigui pública gestionada per un òrgan -el més participat i plural possible – amb lògica i vinculat amb l’economia social i solidària. Idealment, una federació d’entitats de caràcter cooperatiu (més enllà de la figura jurídica).
 • Un projecte que tingui com a missió esdevenir referent de bones pràctiques en la cura dels processos per la producció i reproducció cultural:
   • Que garanteixi unes condicions laborals dignes a totes les persones que hi treballin, siguin eventuals (artista programada per un bolo), temporals (per necessitats puntals de projectes) o fixes.
   • Que obri els espais de decisió a la participació de persones, col·lectius i entitats de l’entorn que l’envolta, així com a col·lectius i grups vinculats a la reivindicació de drets en l’àmbit de la cultura.
   • Que es comprometi a promoure el debat i els espais de trobada i reflexió, a potenciar i a fer d’altaveu de les lluites i reivindicacions en l’àmbit cultural i musical.
   • Que garanteixi l’accés universal, tant des d’un punt de vista estructural i arquitectònic (diversitats funcionals) com des de la perspectiva de criteris de programació i d’accés als òrgans de participació.
   • Que es comprometi amb el retorn comunitari i, per això, amb els processos d’autoavaluació i transparència: pressupost participat i, per exemple, emplenament del balanç social i comunitari (la qual cosa implica assumir valors com el feminisme, l’equitat, l’arrelament, la transparència, l’ESS…)
 • Que participi del treball en xarxa al municipi -bcn- i esdevingui un espai de suport i banc de recursos amb altres projectes socioculturals de la ciutat, com a mínim (complementàries a les inherents al seu circuit/tipus, ja que segur que ho faria a nivell de Cases de la Música, etc.)
 • Projecte formatiu accessible/assequible per qualsevol persona (en contrast amb taller de músics o la pròpia escola municipal de música), també per a professions tècniques (sonidistes, etc.)
 • Una altra línia que m’agradaria és que promogués la diversitat musical (anant més enllà dels estils) cap a formats, col·lectius, projectes, disciplines… Que no hi hagi dalt i baix :)
 • Que les residències artístiques posin en el centre les necessitats dels processos creatius (això és, temps i recursos materials i espaials) i no estiguin només centrades a aconseguir un producte o mostrar un resultat. Aquesta ha estat una disfunció expressada per part de les residents a la fàbrica de creació FiC, per exemple.
 • Garantir locals d’assaig accessibles (preus simbòlics) i oberts a tota la població (criteris de cessió conseqüents amb aquest principi).

A nivell de projecte, de la cosa, ja hi haurà col·lectius i persones que podran aportar moltes idees amb coneixement de causa i de les necessitats del món musical.

Helena Ojeda, Ateneu L’Harmonia

 


Il·lustració de Xavier Alamany pel número 41 de Nativa en paper (cliqueu la imatge).


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )