e Cap a la cooperativa Indigestió |Nativa
Skip to content


Cap a la cooperativa Indigestió

Escrit el 08/01/2017 per Jordi Oliveras a la categoria ARTICLES.
Tags: .
Traducción de este texto al castellano

Tal com vam anunciar fa uns mesos, el passat mes de desembre vam iniciar una campanya de micro-finançament destinada a sostenir Indigestió i a transformar-la organitzativament per a poder abordar amb més força la seva activitat. La campanya porta 23 dies i, tot i haver coincidit amb aquests dies de festes, ja ha assolit el 60% del seu objectiu. Hem anat informant de bona part del procés, però potser és bon moment per a explicar una mica més quins plans tenim.

Per a què ha de servir el micro-finançament?

El finançament ha de servir principalment per a dues coses: sostenir el funcionament normal del projecte (recerques, publicacions a Nativa, nou fòrum Indigestió…) durant els quatre mesos següents a la campanya (febrer-maig) i per a obrir un procés per a crear una cooperativa que garanteixi la seva continuïtat futura i millori la seva acció.

Els dos objectius estan del tot vinculats entre ells perquè aquests quatre mesos d’activitat que preveiem ja han de servir per abordar més col·lectivament que fins ara l’activitat, i assajar formes de funcionar que marquin el to de la futura cooperativa.

Alhora, la campanya també és un tempteig per a veure quina força té la comunitat de persones reunides amb el què fa anys portem fent, per a mesurar les possibilitats de la cooperativa.

Quins canvis ha de suposar la cooperativa Indigestió en relació al funcionament actual?

Hi ha coses que encara no sabem -per això obrim un procés i no la constituïm directament- i que dependran de les persones que es vagin adherint al projecte, tant en l’etapa de definició que ara s’obre com en la futura constitució, però sí que en tenim clares algunes.

La primera és que la cooperativa suposarà una col·lectivització de la propietat i responsabilitat sobre el projecte, i una major democratització de la seva gestió. Tot i que, per la seva pròpia orientació, els espais de reflexió organitzats, els processos a l’entorn de Nativa, i les accions musicals, i d’altra mena, dutes a terme, sempre han estat col·lectius, les decisions sempre han depès d’una persona o d’un equip reduït. La creació de la cooperativa implicarà que aquesta gestió estigui avalada, sotmesa i definida, fins allà on es vulgui, per les persones sòcies de la cooperativa.

La cooperativa suposarà una col·lectivització de la propietat i responsabilitat sobre el projecte, i una major democratització de la seva gestió

La segona és que, més enllà d’aquesta mirada global sobre la organització, també volem aprofundir en formes de funcionar que, en les qüestions més quotidianes, permetin l’elaboració en comunitat. Per exemple, i pel que fa a Nativa, ens agradaria veure en quina mesura ens podem apropar a les pràctiques d’alguns mitjans de comunicació que estan assajant noves formes de col·laboració per a l’elaboració de continguts entre les persones lectores i les que elaboren treballs de recerca periodístics.

Finalment, i potser és el principal, també es tracta de buscar una forma organitzativa en cultura que s’apropi més al discurs que des de fa temps desenvolupem a Indigestió, el del paper de les persones en la construcció del seu espai cultural, més enllà de les identitats professionals en què sovint s’encasella la cultura. Dit en el llenguatge d’alguns discursos comuns, volem crear una organització on tinguin més poder els consumidors o consumidores culturals. Per això parlem d’una cooperativa de consum.

Què vol dir una cooperativa de consum cultural?

El què ens resulta més fàcil és utilitzar el símil de les cooperatives de consum agro-ecològic. En una cooperativa de consum autogestionat la gent s’organitza per a establir relació més directa amb els productors, i obtenir aliments segons el seu estàndard de qualitat, tant a nivell de productes com, en molts casos, pel que fa a les condicions polítiques relacionades amb el medi ambient i la justícia en les relacions laborals i econòmiques. Doncs bé, el que aquí intentem imaginar és una cooperativa de consumidors de cultura que s’organitzen per a generar i incidir en el seu propi ecosistema cultural, segons uns criteris propis.

el que aquí intentem imaginar és una cooperativa de consumidors de cultura que s’organitzen per a generar i incidir en el seu propi ecosistema cultural, segons uns criteris propis.

D’entrada ho fem pensant en donar cobertura a les accions que ja du a terme Indigestió, que no estan lluny d’aquest plantejament. Nativa, en les seves diverses re-encarnacions, sempre ha estat un mitjà caracteritzat per la necessitat d’explicar-se i donar visibilitat a propostes i discursos culturals, des de persones més impulsades per les pròpies inquietuds culturals, que per la necessitat de vendre res, i per la necessitat de produir un discurs cultural que no acull el mercat. El fòrum Indigestió i altres propostes de converses sobre cultura també han respost a la voluntat de generar marcs i entorns responent a les mateixes necessitats. Les activitats a l’entorn de la música que s’han impulsat des d’Indigestió també han obeït a plantejaments similars: Com establir relacions més directes amb els músics i que satisfacin millor les nostres necessitats? Com afavorir un entorn musical pròxim sense caure en els encotillaments que sovint suposa la organització mercantil? En definitiva, pensem que es pot fer una lectura coherent del bagatge d’Indigestió des d’aquesta idea de l’auto-organització per al consum cultural.

Més enllà d’això, és perfectament possible i desitjable que la col·lectivització de la proposta obri espai a noves iniciatives que fins ara no haguem pensat o que no ens havíem pogut plantejar.

Val a dir, també, que les propostes d’Indigestió gairebé sempre han estat obertes i d’accés lliure, i que tenim el propòsit de què segueixi essent així. A diferència del que passa amb el consum de bens materials, el consum cultural és menys excloent. El fet que jo llegeixi un text, per exemple, no minva les possibilitats materials de que tu també el llegeixis. Així doncs, com a tendència general, sembla lògic que en el cas d’Indigestió l’auto-consum cultural no hagi de suposar el tancament de les seves propostes i continguts.

Com pensem la relació futura amb les institucions?

En converses diverses ens hem plantejat el dilema sobre si aquesta proposta suposa una renúncia o abandó en relació al finançament públic rebut fins ara. Té sentit pensar en el micro-finançament o la cooperativa com a fonts alternatives als recursos econòmics rebuts fins ara?

En el projecte Indigestió sempre hi ha hagut un component polític i esperem que amb la cooperativa aquest plantejament sigui més clar i eficaç.

No ho estem pensant així. Res més lluny de la nostra intenció que la idea de renunciar al suport públic per a projectes com aquest, ni que pretendre proposar l’autogestió econòmica com alternativa ideal al suport amb diners públics a la cultura, ni que acceptar com a fatalitat que els pressupostos públics en cultura es dediquin a polítiques que no considerem encertades.

Ben al contrari, la nostra orientació, tant en l’actual campanya de micro-finançament, com en el projecte de futura cooperativa, és, articular de forma més clara i forta diverses veus que atenguin al bé comú en cultura, tant des de l’acció directa del projecte, com en la posició política davant les actuacions de les institucions públiques.

La cooperativa hauria de ser un mitjà per a fer més efectiu i tangible el treball en xarxa que ja realitza Indigestió, i, entre altres coses, també per actuar amb més fortalesa en la relació amb les institucions públiques, i en la col·laboració amb altres col·lectius i persones per a plantejar polítiques alternatives.

En definitiva, en el projecte Indigestió sempre hi ha hagut un component polític, amb voluntat de sobrepassar el marc de les persones directament implicades en les activitats que muntem, i de ser útil per a construir un entorn cultural més interessant per al bé comú, i esperem que amb la cooperativa aquest plantejament sigui més clar i eficaç.

 

Si pots i vols, ajuda’ns a fer aquest pas: https://ca.goteo.org/project/cap-a-la-cooperativa-indigestio

I no dubtis en escriure’ns per a qualsevol aclariment, petició d’informació o proposta que consideris interessant.

zizek


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )