e Estat de les coses a Indigestió |Nativa
Skip to content


Estat de les coses a Indigestió

Escrit el 13/10/2016 per Jordi Oliveras a la categoria Editorial.
Tags:

El passat mes de juliol vam comentar la nova situació de crisi a Indigestió, i ara trobem adequat posar-vos al dia de què estem fent i pensant en relació al futur del projecte.

D’una banda, des de llavors i fins ara, encara hem continuat amb l’activitat prevista per al mes de setembre, publicant alguns continguts a Nativa, duent a terme el 15è Fòrum Indigestió, i amb alguna altra proposta. Donada la nova situació pressupostària, en aquest període el suport rebut ha estat fonamental per a poder fer el que hem fet. Potser ha estat especialment palès en el cas del fòrum, pel fet de ser una activitat més complexa, on la disposició de totes les persones que hi han participat en tots els nivells (música, producció, coordinació, difusió, participació, intervencions…) ha estat d’allò més generosa i eficaç.

Tot i això, l’aposta d’Indigestió sempre ha estat la de rescatar espai de temps al treball remunerat -és a dir pagar les feines-, per a poder dur a terme tasques que creiem que tenen sentit pel bé comú, i pensem que l’acció voluntària no és el millor sistema per a mantenir de forma persistent el curs del que hem fet fins ara. Per això toca pensar en el futur d’una altra manera.

Lògicament ens hem preguntat, com no ho hem deixat de fer mai, sobre la vigència i sentit del projecte i de continuar esmerçant-hi esforços. La resposta ha estat positiva i alhora condicionada. Positiva, perquè hi ha hagut molta gent que s’ha mostrat preocupada per la situació i, més enllà de les simpaties personals, ha dit que el que fa Indigestió és útil i pertinent. Condicionada, perquè, si no hem llegit malament la situació, la possibilitat de continuar depèn de la possibilitat de tramar una organització més forta i compromesa que la que hem tingut fins ara.

Lògicament ens hem preguntat, com no ho hem deixat de fer mai, sobre la vigència i sentit del projecte i de continuar esmerçant-hi esforços

La idea principal és que Indigestió ha d’evolucionar cap un nou model organitzatiu cooperatiu. De cooperativa sempre n’ha estat, l’acció d’Indigestió, però ha estat així per l’encreuament i bona entesa entre l’opció professional d’unes poques persones, la complicitat amb l’activitat de molta gent –en un marc de relacions que no ha demanat grans formalitats ni rigideses- i el finançament públic. Ara pensem que convé pensar en una altra articulació en la que la presa de decisions i el finançament siguin més compartits, i la incidència política del projecte més forta. Un repte important perquè imaginar una organització més formal –per ara pensem en una cooperativa mixta amb un pes important de lectors i lectores- sense perdre la lleugeresa que fins ara ha estat un valor del projecte, no sembla fàcil.

Com a assaig i pas necessari per aquest canvi, abans proposarem un crowdfunding per a sostenir una etapa de transició a Indigestió. Buscarem suport financer col·lectiu per a poder mantenir l’activitat durant uns mesos i alhora per a dur a terme les tasques necessàries per a construir la cooperativa. És una campanya que obrirem en breu i per a la que agrairem el vostre suport.

Amb això no renunciem al suport públic que hem tingut fins ara, ni al que -esperem que provisionalment- hem perdut. Ben al contrari. Seguim pensant que té sentit que l’activitat d’Indigestió s’abordi des de la perspectiva professional no-lucrativa, i, que en termes comparatius i d’impacte, el seu finançament amb fons públics ha estat i és tant o més rendible que moltes de les despeses en cultura que es prioritzen.

Buscarem suport financer col·lectiu per a poder mantenir l’activitat durant uns mesos i alhora per a dur a terme les tasques necessàries per a construir la cooperativa

I no es tracta només d’una qüestió particular. La reclamació d’unes polítiques públiques en cultura que es fonamentin i justifiquin en la utilitat col·lectiva del que proposen, i que contribueixin als canvis socials i culturals necessaris, ha format, forma i formarà part de la nostra tasca, més enllà de la situació conflictiva concreta en la que ara ens trobem. Per tant, entenem el que demanem en relació al cas d’Indigestió com a part d’una reclamació més general d’unes altres polítiques culturals.

La futura cooperativa també ha de servir per fer més forta aquesta demanda, però ja estem mantenint aquesta posició amb el recurs presentat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya contra la denegació de la subvenció, i aquest és un camí en el que persistirem. Compartim el [Download not found], perquè és el document on expliquem amb més detall el conflicte administratiu que hem tingut i la nostra visió del mateix, i també perquè pensem que pot ser útil per altres projectes en situacions similars a la nostra.

Finalment, dir-vos que durant les properes setmanes, coincidint amb aquest procés de resituació, la publicació habitual a Nativa canviarà. Fins a tancar la campanya de crowdfunding treballarem principalment amb el rescat de continguts ja publicats i no en publicarem de nous. En aquesta situació de semi-espera esperem recuperar energies per a tornar a la normalitat amb més força. Seguirem informant.


Actualitzat el 18 de desembre: Ja hem obert la campanya https://ca.goteo.org/project/cap-a-la-cooperativa-indigestio


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )