e L’experiència “La rosa y el fuego” |Nativa
Skip to content


L’experiència “La rosa y el fuego”

Escrit el 22/08/2014 per Jordi Oliveras a la categoria Postals d'estiu.
Tags:

Durant la primera quinzena d’aquest més d’agost he participat, amb Lluc Mayol (la Fanzinoteca), Xavi Esteban (Antivaho) i Erika Sánchez (Antivaho) al projecte radiofònic “La rosa y el fuego”, a la ciutat de Valparaíso. Hi hem anat convidats, en el format de residència artística, pel Consejo Nacional de la Cultura y las Artes de Chile i el Parque Cultural de Valparaíso, espai des del qual hem treballat.

rosaEl projecte s’ha concretat en la realització d’onze espais radiofònics (dos previs des de Barcelona i nou des d’allà) sobre temàtiques diverses relacionades amb cultura, art i la seva relació amb la societat. També sobre les connexions entre Valparaíso i Barcelona. Hem parlat amb músics, gent relacionada amb l’educació artística, responsables d’espais i projectes diversos, arquitectes, pintors i afectats pel darrer incendi a la ciutat, entre d’altres.

La dinàmica de treball consistia en submergir-nos en el coneixement de la ciutat, principalment durant els vespres, i tractar de reflectir-ho i retornar alguna cosa al programa que fèiem cada dia, a les tres de la tarda, les nou a Barcelona.

El transfons principal era la dinàmica de relació entre gent de l’entorn cultural de les dues ciutats. La ràdio era el mitjà per anar “digerint”, mostrant i amplificant aquesta relació.

Per a fer-ho hem comptat amb el suport de persones de les organitzacions que ens acollien i molt bona recepció de la gent que hem anat a buscar. Ometo els noms per a no ser injust amb ningú i no ser pesat amb el lector, però hi ha moltes persones amb qui estar agraïts.

Per a nosaltres ha estat una experiència intensa de treball i aprenentatge, pel que fa al treball en equip -érem un equip sense experiència prèvia com a tal-, al mitjà radiofònic, al reciclatge dels coneixements i bagatges que cadascú portàvem prèviament, a la forma de plantejar-nos la relació amb un entorn diferent al nostre, sense jutjar-lo ni restar passius, a la interacció amb aquest i les experiències de l’entorn cultural d’aquella ciutat, entre altres motius.

També hem intentat actuar amb sentit de la responsabilitat respecte a la gent del lloc que ens convidava, tenint en compte el paper que pot exercir un que ve de fora a l’hora de crear espais de contacte, i posant en contacte i en contrast coneixements i experiències, dins els lògics límits temporals i personals del treball.

Espero que haguem deixat alguna cosa. Nosaltres segur que ens emportem molt.

 

Podeu escoltar i descarregar els programes en aquest enllaç: https://www.rosayfuego.net

Entre l’equip hi ha cert consens en què els que vam viure més intensament van ser el setè programa, en el que es va parlar de l’incendi en un dels “cerros” de Valparaíso afectats, una acció de suport des de l’àmbit cultural, i el contrast amb l’experiència de les PAH a Catalunya, i l’onzè programa, que vam obrir a la participació, i en el que vam començar amb un resum de l’experiència i vam acabar amb un debat a l’entorn de les polítiques del lloc.

radio

 


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )