e Sobre la crítica (cat) | Nativa
Skip to content


Sobre la crítica (cat)

Escrit el 08/06/2014 per Lucia Lijtmaer a la categoria Una más y nos vamos.
Tags:
Hay una versión en castellano

Per molt bonica que fos Fontagne ja no la veia més que amb aquesta indiferència maligna que en mi revela la crueltat, quan m’he atipat dels objectes, i aviat en el fons del meu cor només està escrita la sentència.

Juliette, El Marquès de Sade

Quan pertorbador és que les nostres il·lusions siguin generalment les nostres conviccions més importants.

Intimitat, Hanif Kureishi

 

En el meu camí a la feina he de creuar un parc. Aquest es troba gairebé al final del meu trajecte, si és el principi de la meva jornada laboral o és l’inici de la tornada a casa, si es tracta del final del dia. I dia rere dia tinc el mateix dilema: el travesso o el vorejo? Drames d’una neuròtica, es podria dir. No s’equivocarien en excés.

Però el meu dilema té una raó de ser. Si vorejo el parc em perdo un passeig per una mena de túnel natural de glicines i bugambilies, on l’ajuntament va plantar una quantitat ingent de gessamins. Quan camino entre els gessamins evoco una sèrie de situacions molt concretes que tenen a veure amb rialles, música, lectures i un sabor. Podríem dir que el gessamí torna d’un cop un temps anterior que té alguna cosa dolça i nostàlgica.

***

Jo vaig aprendre a escriure per a qui no estava a prop. Tota escriptura, històricament, té aquesta raó de ser encara que de vegades a un se li oblida. Escrivim per a qui no està, per a qui no pot estar. Per això, allunyar-se comporta, per definició, que algú hagi de relatar el que no veus, el que no pots veure.

Jo vaig seguir escrivint per poder transmetre a qui no estava una sensació i una informació a les què l’altre no tenia accés. Això és el que es diu que comporta l’ofici, una responsabilitat. I hi ha una cosa que, mai, ha de ser oblidada: aquest precepte. S’escriu per a qui no pot ser-hi.

***

L’altre dia, un concert. Acompanyo a un periodista musical a un esdeveniment que podria resultar rutinari: la tornada d’un solista als escenaris després de la publicació del seu últim disc. Es tracta d’un artista conegut, situat en la música que podríem qualificar com mainstream, a qui li va bastant bé. No és un hype. No “ho petarà”. És un esdeveniment més en l’agenda setmanal d’activitats culturals.

Per diverses raons, el concert esclata. Algunes resulten explicables -el seu públic entregat ha estat esperant durant quatre anys el seu retorn als escenaris, feia molt temps que no tocava a Barcelona- però d’altres no. El concert s’eleva i creix i s’omple de cares somrients i, sorprenentment, d’una alegria contagiosa. Miro al periodista musical, que està mirant al seu torn a la gent, mentre pren notes. “Mai em canso de veure la gent gaudir”, em diu. A deu metres, sense veure’ns, està un altre company seu, contemplant també al públic.

***

De vegades vorejo el parc en comptes de travessar-lo. Em fa por acostumar-me a l’olor del gessamí i donar-lo per fet.

 

Si voleu comentar el text, feu-ho a la versió en castellà, per favor.


Últims comentaris

  • Albert: Productivitat coneguda o productivitat desconeguda?
  • Alice Liddell: Avui m’has guanyat, Ramón.
  • Alice Liddell: Molt bé Ramón. I mira que mai a la vida quan anaves a la ETSAB hagués dat un duro pel que deies a la...
  • Conxa: Totalment d’acord, fa 26 anys ja em varem classificar com “madre añosa” i que?…graci2es

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)indigestio.com

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )