e Normandia |Nativa
Skip to content


Normandia

Escrit el 10/06/2014 per Olga Ábalos a la categoria Peus de pàgina.
Tags:

PEU DE PÀGINA#16: Normandia

Barack Obama, François Hollande i la reina Isabell II d’Anglaterra, entre altres caps d’estats, esperen l’arribada de la canciller alemanya Angela Merkel sota un preciós sol a la platja de la Riva Bella, a la turística població d’Ouistreham, a la costa del nord de França. Aquell paratge, avui en dia destinació d’estiu, farcida d’hotels i oci nocturn, fa 70 anys va ser escenari del Dia D: el desembarcament de Normandia, la batalla que va iniciar la derrota alemanya durant la II Guerra Mundial amb un desplegament militar que va canviar la història i de pas el relat del cinema bèl·lic. Obama, Hollande i Isabell II esperen Merkel i la banda militar toca una peça de Glenn Miller. Segons relata el corresponsal Lluis Uría és “En forma”, és a dir, “In the mood”, de 1939, una de les composicions més famoses del Miller, trombonista i compositor que va convertir el so swing en una música comercial amb el seus endolçats arrajaments amb nombrosos números ú durant els anys 30.

El 1942 va decidir desfer la seva big band i enrolar-se en l’exèrcit dels Estats Units, que per llavors ja havia declarat la guerra al Japó. Va ser nomenat Captain Glenn Miller i va començar a posar en pràctica el seu pla: formar bandes militars dins de l’exèrcit per interpretar música que aixequés la moral a les tropes. Ho va aconseguir i alhora va crear un nou repertori militar tant modernitzant amb tocs de jazz -recordem, la música de moda d’aquell moment- marxes tradicionals com introduint les seves composions que, en aquell context, van adquirir la qualitat de patriòtiques. La nova música militar sonava per a tota la nació i les tropes en programes especials de ràdio. De cop, cançons pensades per ballar en casinos i dance halls com “In the mood” -avui en día també serveixen per ballar lindy-hop en aquesta banda de l’oceà- van passar a formar part del repertori militar, l’objectiu del qual és fer gala de les excel·lències de la pròpia nació a través de la música. 70 anys més tard, Merkel, com a representant de l’exèrcit derrotat, saluda als aliats la zona de Normandia al compàs de la vigorosa i alegre melodia que va néixer aliena al desastre posterior.

En aquest video corporatiu de l’època sona música de Glenn Miller. Es pot escoltar “In the Mood” a partir del 4’30”:

[youtube N_OcmHRZ4uk 640 360]


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )