e Normandia | Nativa
Skip to content


Normandia

Escrit el 10/06/2014 per Olga Ábalos a la categoria Peus de pàgina.
Tags:

PEU DE PÀGINA#16: Normandia

Barack Obama, François Hollande i la reina Isabell II d’Anglaterra, entre altres caps d’estats, esperen l’arribada de la canciller alemanya Angela Merkel sota un preciós sol a la platja de la Riva Bella, a la turística població d’Ouistreham, a la costa del nord de França. Aquell paratge, avui en dia destinació d’estiu, farcida d’hotels i oci nocturn, fa 70 anys va ser escenari del Dia D: el desembarcament de Normandia, la batalla que va iniciar la derrota alemanya durant la II Guerra Mundial amb un desplegament militar que va canviar la història i de pas el relat del cinema bèl·lic. Obama, Hollande i Isabell II esperen Merkel i la banda militar toca una peça de Glenn Miller. Segons relata el corresponsal Lluis Uría és “En forma”, és a dir, “In the mood”, de 1939, una de les composicions més famoses del Miller, trombonista i compositor que va convertir el so swing en una música comercial amb el seus endolçats arrajaments amb nombrosos números ú durant els anys 30.

El 1942 va decidir desfer la seva big band i enrolar-se en l’exèrcit dels Estats Units, que per llavors ja havia declarat la guerra al Japó. Va ser nomenat Captain Glenn Miller i va començar a posar en pràctica el seu pla: formar bandes militars dins de l’exèrcit per interpretar música que aixequés la moral a les tropes. Ho va aconseguir i alhora va crear un nou repertori militar tant modernitzant amb tocs de jazz -recordem, la música de moda d’aquell moment- marxes tradicionals com introduint les seves composions que, en aquell context, van adquirir la qualitat de patriòtiques. La nova música militar sonava per a tota la nació i les tropes en programes especials de ràdio. De cop, cançons pensades per ballar en casinos i dance halls com “In the mood” -avui en día també serveixen per ballar lindy-hop en aquesta banda de l’oceà- van passar a formar part del repertori militar, l’objectiu del qual és fer gala de les excel·lències de la pròpia nació a través de la música. 70 anys més tard, Merkel, com a representant de l’exèrcit derrotat, saluda als aliats la zona de Normandia al compàs de la vigorosa i alegre melodia que va néixer aliena al desastre posterior.

En aquest video corporatiu de l’època sona música de Glenn Miller. Es pot escoltar “In the Mood” a partir del 4’30”:

[youtube N_OcmHRZ4uk 640 360]


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Pachuco Choco: Vosaltres sí que sou GUAPOS!
  • Red Pèrill: Ets la meva reina, Roger.
  • Xavi Portalés: Ets gran Pepet! 😁🎵🐥💚
  • Empe: Sí, realmente una gran exposición de la realidad urbanística. Estuve en Estambul hace un par de meses. Descubrí...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )