e Montsalvatge |Nativa
Skip to content


Montsalvatge

Escrit el 28/06/2014 per Olga Ábalos a la categoria Peus de pàgina.
Tags:

PEU DE PÀGINA #18: Montsalvatge

Al compositor i crític musical Xavier Montsalvatge (1912-2002), un dels autors amb més de renom de la música clàssica catalana contemporània, li agradava rebuscar en la cultura popular material per a les seves obres. A mitjans dels anys 50, durant la composició de la banda sonora de la pel·lícula “Distrito quinto” de Julio Coll (1957), es va trobar amb un repte: “La productora li va posar Distrito quinto perquè [el film] tractava sobre el món de la mafia. Em va semblar que quedaria bonic si se sentia una harmònica. Quan vaig decidir utilitzar-la i ja tenia la música escrita vaig pensar: bé, ¿i qui tocarà l’harmònica? Vaig descobrir que hi ha un cambrer d’un bar de Gràcia que la tocava molt bé, vaig contactar-ho i ell va ser qui la va tocar a la pel·lícula”, explica.

Durant la retrospectiva amb motiu del seu centenari que va passar pel Palau Robert de Barcelona sota el títol de “Mig violí, una butaca i un piano”, s’exposava una llista 21 de les cançons favorites de Montsalvatge. La selecció denota una varietat de gustos musicals en què, de nou, el món popular i més immediat es barreja amb obres cabdals de la clàssica. La mescla esborrava totes les (suposadades) línies jeràrquiques entre els gèneres. Aquesta és la llista:

“La Flauta màgica”, de W.A. Mozart
“Michelle”, The Beatles
“Concerto for Orchestra”, Béla Bartok
“Peter Grimes”, Benjamin Britten
“Fall Breaks and Back to Winter (The Woody Woodpecker Symphony)”, The Beach Boys
“Tu le laissers aller”, Charles Aznavour
“Io son l’umile ancella”. Adriana Lecuovreur. Francesco Cilea
“Polka”. The Golden Age. Dmitri Shostakovich
“Movements perpétuels”, Francis Poulenc
“Porgy and Bess”, George Gershwin
“Gianni Schicchi”, Giacomo Puccini
“The Consul”, Gian Carlo Menotti
“Falstaff”, Giuseppe Verdi
“Dido’s lament”. Dido & Aeneas. Henry Purcell
“Historie du soldat”, Igor Stravinsky
“Concertino”, Jean Françaix
“Concert en sol majeur”, Maurice Ravel
“Sketches of Spain”, Miles Davis
“Violin concerto en D major”, Pyotr Ilyich Tchaikovsky
“Piano concerto in B minor”, Sergéi Rachmaninov.
“Valse triste”, Jean Sibelius

Una bona mostra de les seves investigacions amb la música popular són les peces que integren “Cinco canciones negras” (1945), un estudi sobre la música afrocubana que avui en dia encara tensa la relació entre l’alta i la baixa cultura:

[youtube wuZDpAUiEk0 640 360]


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )