e Vaga |Nativa
Skip to content


Vaga

Escrit el 08/03/2014 per Olga Ábalos a la categoria Peus de pàgina.
Tags:

#4 VAGA*

El passat 18 de febrer l’aturada de les emissions per la vaga dels treballadors de TV3 va coincidir amb el partit de la Champions Leage entre el Manchester City i el FC Barcelona. El canal català va haver d’emetre obligatòriament el senyal del partit per imposició de contracte amb la UEFA però ho va fer sense so, sense periodistes comentant el joc. Les dades d’audiència van demostrar els espectadors va marxar en massa cap a la retransmissió de TVE1, on sí hi havia comentaristes. Però hi va haver un 7,4% (unes 524.000 persones) que va seguir preferint veure el partit a través de TV3. Dit d’una altra manera, durant dues hores l’equivalent a la gent que viu a Terrassa, Sabadell, Rubí i Sant Cugat del Vallès va contemplar a través de la televisió un camp verd de futbol només amb la remor de l’estadi del Manchester City com a banda sonora.

Sense la conducció emocional dels locutors, de cop i volta, el so pren nous i variats matisos, els segons del marcador passen més a poc a poc i la pilota roda un pèl més lenta. Fins i tot els colors es veuen diferents. Aquests efectes en la percepció podrien apropar-se als que produeix el “deep listening”, una tècnica d’escolta activa que fa que la ment humana sigui capaç de detectar sons de la realitat fins llavors ocults. No és que no hi fossin, és no els hi prestàvem prou atenció. L’absència de la veu dels periodistes va fer sobresortir durant dues hores un món ric de sons: la cridòria dels aficionats deixava de ser simple brunzit i passava a ser alguna cosa més que podia posar els pels de punta. Fins i tot el xiulet de l’àrbitre adquiria una nova dimensió. Em pregunto si és el que escolten els futbolistes quan estan jugant. El passat mes de febrer més de mig milió de persones van gaudir d’aquesta experiència de “deep watching and listening” sense saber-ho. Aquesta podria ser una possible lectura –romàntica, això sí– de les xifres d’audiència.


Una resposta

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.

  1. carlos pina says

    Bonica lectura, però certament romàntica.
    D’altra banda, gent que segueix el fútbol habitualment em va contar dies després que havien posat la ràdio per acompanyar les imatges i que l’efecte aconseguit era molt millor al d’un partit televisat i que repetirien. I és que quan apareix la imatge, tot allò que l’acompanya esdevé soroll, per la incapacitat de mantenir el silenci -horror vacui- a la televisió. I és que els mitjans acostumats a l’absència de la imatge, com la ràdio, tenen encara un marge per a comunicar. La imatge -mite del nostre temps- incomunica de tal manera que s’ha d’omplir qualsevol buit amb xerrameca sense sentit per tal d’assolir la incomunicació pasiva total.
    Potser per això poca gent suporta una música complexa si no va acompanyada per imatges, per instal·lacions, per performances. No poden enfrontar-se al fet d’estar sols amb ells mateixos sense tenir els sentits obnubilats. No volen o no poden parar-se a descobrir la subtilitat.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )