e El so de la crisi | Nativa
Skip to content


El so de la crisi

Escrit el 14/02/2014 per Olga Ábalos a la categoria Peus de pàgina.
Tags:

PEUS DE PÀGINA #1 – EL SO DE LA CRISI

S’acostuma a dir que la música experimental viu en la seva pròpia bombolla i que, degut a la seva forma sonora tant abstracta, on moltes vegades no hi ha ni referències harmòniques ni rítmiques, és complicat establir-hi una vinculació directe amb el present més enllà del dia i hora en que es composa o interpreta. El músic i artista sonor Edu Comelles, tarragoní afiançat a València, està obrint nous camins que fan que aquesta aquesta correlació entre la música i el context social en què es produeix sigui més natural i conseqüent.

D’una banda, al costat de Juanjo Palacio va comisariar el projecte discogràfic “Sonidos en recesión” (Lea, 2013), en què 28 artistes sonors i fonografistes aportaven una peça sonora inspirada en la pregunta: “a què sona la crisi econòmica?” L’objectiu, però, era fugir del soroll obvi de la protesta (crits d’una manifestació?) i que “reflecteixin acústicament un temps complexe i convuls com l’actual”.

I d’altra banda, amb el seu darrer disc, “A Country Falling Apart” (Audiotalaia, 2013), set talls de muntatges a base de gravacions de camp realitzades en espais afectats per la crisi econòmica: “totes les fons sonores estan relaciones d’alguna manera amb temes com la negligència, l’abandonament o la deixadesa.” Tots els sons són enregistrats a Espanya, “un país que es fa miques”. I la majoria a València, bressol de la corrupció immobiliària i de la construcció desmesurada. Comelles ha posat el micròfon en una aula sense alumnes, en un molí d’aigua abandonat, locals industrials buits i altres llocs paralitzats. El resultat és un compendi de sons inquietantment familiars –com un grup de mosques al voltant d’una guineu morta– entre els quals, en algun moment, sembla que s’escoli alguna psicofonia. És el nostre jo interior que sembla cridar auxili.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • francesc.Cardeña: Bravo ! Bravissimo! A mi també m´agraden les cases com les d¨ antes però encara m´agrada mes l´idea...
  • Merce Coll: Molt be la reflexió sobre aquest abans que agrada tant, sobre tot als de mes de 60..recordant que erem...
  • Nuria Aguirre: Es plantegen, amb molta inteligència, qüestions molt importants. Aportes molt elements que obren...
  • Fab: Me has dejado sin palabras, porque me las has arrancado una por una para decir lo que a mí se me enreda en la...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )