e Somni. Mercè Vila |
Skip to content


Somni. Mercè Vila i Godoy

Escrit el 06/03/2013 per Eduard Arderiu a la categoria Re-Visions.
Tags:

Autora i directora: Mercè Vila i Godoy
La Seca Espai Brossa
Dimecres 27 de febrer de 2013

Mercè Vila fa una adaptació lliure i contemporània de “Somni d’una nit d’estiu” de Shakespeare. Sabem que es basa en l’obra de Shakespeare perquè l’obra gira entorn d’una companyia d’actors que assaja “Píram i Tisbe”, un drama mitològic de l’antiga Grècia que molta gent situa a la gènesis del “Romeo i Julieta” del mateix Shakespeare; i sobretot per una escena en el punt culminant de l’obra en la que es produeix un somni col·lectiu de la companyia i, tal i com passa en aquella, els personatges són víctima d’un encanteri que els fa enamorar-se de la primera presència que troben, sigui la d’un home, la d’una dona o la d’un animal. Una escena que, tot sigui dit, no afecta gaire al desenvolupament ni desenllaç de l’obra, però aporta un toc oníric i fantàstic al muntatge, encara que, al meu entendre, “Somni” és un títol que sobrevalora la importància de l’inconscient en la línia argumental de l’obra, i en canvi menysté la rellevància de l’escrutini de les relacions i la recerca de l’amor de la resta de la trama.

Perquè, de fet, la resta de la proposta de Vila és un plantejament més o menys conegut, però no per això menys interessant. Tenim dues o tres parelles compostes per individus amb personalitats estereotipades (la tímida enamorada i no corresposta, la que vol agradar a tothom, la que té molt clar el que han de fer els altres però no sap solucionar els problemes propis….) que s’enreden en situacions equívoques a les que arriben per la seva exposició als sentiments.

En el transcurs de l’espectacle, Mercè Vila retrata a la seva generació, a la qual m’hi puc incloure, exposant-ne els defectes més ridículs, però enlloc de resultar-ne vilipendiats, en sortim reforçats perquè s’identifiquen (els defectes) a la nostra obsessió per objectius entranyables i il·lusions comprensibles; ens despulla de qualsevol rastre de grandesa i heroïcitat, però ens retrata propers, patosos i naturals. És a dir, ben humans (que no polítics): amb defectes però adorables.

Vila ens condueix per les diferents escenes a un ritme deliciós que no té pausa però tampoc ofega i fent-nos degustar els interessants retrats dels seus personatges (sobretot els femenins) a partir de punts culminants del diàleg i la trama, tot amanit per la música en directe interpretada pels mateixos actors. És la construcció de la dramatúrgia a partir de grans moments; i sobretot del gust pel teatre d’entreteniment, per homenatjar el públic amb una bona dosi de diversió elaborada amb sensibilitat i observació crítica.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )