e Música popular: una música o moltes músiques? |Nativa
Skip to content


Música popular: una música o moltes músiques?

Un resum-recull del que es va dir i va passar a l’acte que va tenir lloc el passat 21 de juny a l’Espai Avinyó.

1.- Intervenció de Rubén López Cano

” La música es como un andamiaje sobre el cual vamos construyendo intereses, ilusiones, frustraciones, y sobretodo significado, sentido.

” La música afirma jerarquias sociales. Hay músicas que nos dan acceso a cierto tipo de distinción social, y otras que nos pueden llegar a distinguir como seres marginales.

” Una de las cosas más interesantes que algunos paleontólogos musicales nos están mostrando es esta habilidad que tiene la música para construir comunidad (…) pero al mismo tiempo nos dice algo especial a cada uno de nosotros que va a ser sólo de nosotros.

” La música también está en este espacio tan humano del conflicto. A veces lo logra apaciguar, a veces lo logra acentuar, y a veces lo logra dramatizar, simbolizar para vivir no físicamente este dilema.

2.- Intervenció de Nando Cruz

” Si els diaris estan dirigits o escriu gent de entre 30 i 50 anys, blanca, tirant a masculina, amb estudis universitaris i de classe més o menys mitjana, segurament la sensibilitat de tota aquesta gent és per música feta per gent de 30 a 50, blanca,… això no és obligatori, però sembla que les proves ho demostrin.

” Curiosament totes aquestes músiques -el rock, el blues, el funk, el soul, el hip-hop, i el tecno, inicialment a Detroit-, provenen d’estrats socials baixos. Segurament perquè la música es fa servir com a vàlvula d’escapament de sectors oprimits.

” Fa unes setmanes va actuar aquí Daddy Yankee el personatge més famós del reggaeton, ignorat per tots els mitjans (…). Quan vaig trobar el promotor per intentar cobrir el concert, em va preguntar on treballava, li vaig dir que a El Periódico de Catalunya, i em va dir “¿y esto es digital o es en papel?”

” Ara a qualsevol música estrident, bruta, molesta, radical, que travessi això que en diem “las líneas rojas” li posem un parapeto sense tenir en compte que segurament és la benzina que farà evolucionar la música.

3.- La tertúlia

” Les músiques mixtes funcionen? Jo diria que no.

” No hem de perdre de vista que el rock, agradi o no agradi, ja és una barreja en sí mateix.

” A mi m’agrada pensar la relació entre músiques com un espai conflictiu però també interessant.

” Los procesos de mestizaje no sólo son cambio de ritmos o de estilo sinó también por ejemplo, de ecualización.

” Es curioso como en muchos paises este mal uso de la tecnología o un uso con un gusto chabacano comienza a constituirse en el cánon.

” Hi ha dues maneres d’escoltar música. Una és escoltar música esperant que et reconforti, que et faci sentir bé, i l’altra és altra escoltar música esperant trobar alguna cosa que no t’esperaves.

” Als escenaris grans la desconnexió és total.

” No es bueno que claudiquemos en que se imponga un modelo de cultura. Hay gente que queremos escuchar música distinta. Hay músicos que quieren tocar en espacios distintos.

4.- Actuació de Yannis Papaioannou i Yacine Belahcene

[youtube rZONZOk_Fdc 640 360]


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )