e Miguel Morey: “Lectures dòcils. La cultura com ensinistrament” |Nativa
Skip to content


Miguel Morey: “Lectures dòcils. La cultura com ensinistrament”

Escrit el 01/04/2012 per admin a la categoria Intervencions al Fòrum, Vídeos.
Tags: .

Al passat Fòrum de Tardor d’Indigestió, que va tenir lloc el 24 de novembre, Ramon Faura va preguntar a Miguel Morey, a partir d’una provocadora cita de Nietzsche: “El que a todo el mundo le sea lícito aprender a leer corrompe a la larga no solo el escribir, sino también el pensar” (Frederich Nietzsche, Así habló Zaratustra. Alianza, Madrid, 1990. / Del leer y el escribir, página 69). A continuació podeu llegir alguns dels comentaris de Miguel Morey, i veure el vídeo de la seva intervenció. I també el vídeo amb les intervencions posteriors.

“Ensenyar a llegir i escriure, una feina que, una, no és fàcil, dos, està descuidada, i tres, sense aquesta feina no fotem res.

“(Explicant a Nietzsche). El que és pitjor no és que tothom sàpiga llegir i escriure, sinó que tothom que sàpiga enunciar en veu alta allò que està escrit cregui que sap llegir.

“Va aparèixer la lectura privada i silenciosa: un es recollia en el llibre, es ficava dintre de si mateix amb el llibre, i això provocava coses que es deien reflexió, que es deien intimitat, interioritat, que es deien vida interior, tot això va decretar fulminat.

“Les pantalles digitals, amb les quals s’intenta remeiar la falta de comprensió lectora no serveixen per això.

“El primer problema previ abans de saber que és l’art, que és la cultura (…), és aquest: quin és aquest moviment que ens porta a fer desaparèixer la possibilitat de llegir d’escriure, pensar,…

“Quin tipus de covardia o de mandra, fa que estem deixant que desaparegui tot un fons de cultura de no sé quants anys que dintre de quatre dies serà illegible?

“Qui s’en beneficia d’això ja ho saps: el capital.

“(Fent referència a “El mundo feliz”, d’Aldous Huxley) Primer promocionàvem l’esport, després el vam eliminar perquè l’esport no donava beneficis, excepte aquell tipus d’esport que necessita que un compri equipaments.

  • Els vídeos de la intervenció de Miguel Morey, i un fragment del debat posterior:

Més informació:


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )