e Sobre un post d’Ismael Peña-López |Nativa
Skip to content


Sobre un post d’Ismael Peña-López

Escrit el 27/07/2011 per Rafa Milán a la categoria Drets d'autor, Re-Visions.
Tags: .

Per Rafa Milán. Temptatives.

El concepte d’autoria està de moda, o més aviat l’explotació dels drets d’autor, o més aviat la gestió dels drets que ha fet i fa la SGAE. La premsa tradicional embolica el discurs, ho barreja tot. Els propis autors callen, el seu silenci delata la seva connivència, i naveguen entre l’aspiració a viure dels beneficis que generin les seves creacions utilitzades per altres i el desconeixement de què estem parlant quan parlem d’autoria.

El sector cultural, ampli i divers, no acaba de trobar ni el seu espai ni el seu discurs, víctimes dels seus conflictes d’interessos i amb manca d’idees clares al respecte. Es tracta d’un sector molt tancat en sí mateix que necessita obrir-se i mirar-se sense pors en altres sectors on la creativitat, la professionalitat i el pensament són determinants en els seus models de desenvolupament. I no parlo només de l’economia.

Ismael Peña-López és un investigador de la Societat de la Informació i de l’impacte de les TIC en la societat, especialment en el seu desenvolupament en l’educació i la política. La seva mirada, experta i alhora no habitual als fòrums culturals, aporta arguments necessaris en aquest debat que dins del sector no hem estat capaços d’obrir d’una forma clara, oberta i transparent.

Ismael ha publicat al seu blog el post Fomentar la cultura, promover la industria cultural en què separa el foment de la cultura des de la producció cultural del de l’establiment i creixement d’una indústria que fa negoci amb l’explotació de l’obra cultural. I crec que aquí està el centre del debat, tant les polítiques per una i altra cosa i els seus responsables també són diferents. Hem confós massa sovint cultura i indústria cultural i hem posat l’accent en el negoci que genera la cultura i no en la necessitat dels creadors de viure de la seva feina de creadors.

Ismael s’atreveix, a més a més, a equiparar la cultura amb l’educació, la sanitat i la justícia per afirmar que “hay que remunerar al autor, a fondo perdido, para que cree. De la misma forma que remuneramos a médicos, profesores y jueces” perquè la Cultura és un bé públic i un bé d’interès general. I una altra cosa ben diferent serà l’explotació comercial de l’obra cultural. Per això proposa algunes formes fixes de remuneració als creadors que, en funció de l’explotació de la seva obra, es podrà veure incrementada, equiparant la cultura a la majoria d’iniciatives del sector públic.

El sector cultural necessita obrir-se a mirades com la d’Ismael que en sectors de nou creixement poden aportar nous arguments a velles polèmiques sense sortida i la cultura hauria de començar a plantejar-se seriosament la necessitat d’aportar arguments als sectors emergents i, especialment, a la societat de la informació i el coneixement. D’aquesta barreja en sortirem tots beneficiats, n’estic segur.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )