e Fòrum d’Indigestió 2011 (10ª edició) |Nativa
Skip to content


Fòrum d’Indigestió 2011 (10ª edició)

Dimecres 30 de març a les 19h.
Sala Noble del Convent de Sant Agustí

Al Fòrum d’Indigestió vuit persones són convidades a exposar una idea en un període molt curt de temps, cinc minuts interromputs per l’actuació d’un músic que marca la durada de cada intervenció: és una manera que tenim de mostrar diversitat i posar en contacte mons i reflexions diferents sobre la música i la cultura. No hi ha rèpliques, ni preguntes, ni debat. Després tots els assistents són convidats a un petit aperitiu en el que si es vol, la xerrada continua.

Participen:

Constanza Brncic, ballarina i coreògrafa. + info
Proposta: El qué es la materia que existe y el cómo, la mirada que baila.

Ramon Faura, músic, arquitecte i professor d’Història de l’art i l’arquitectura. + info
Proposta: El contingut (que no existeix) com a redempció.

Marina Garcés, filòsofa i professora. + info
Proposta: El compromís.

Xavier Maristany, bíped, músic. + info
Proposta: L’Eternitat. Parla la música -tota la música- d’una eternitat? té límits?

Francesc Parcerisas, poeta, traductor, professor i crític. + info
Proposta: Naturalesa i cultura, realitat i versemblança.

Pilar Parcerisas, especialista en art, i consellera del CONCA. + info
Proposta: El capital sensible.

Adrià Rodríguez de Alòs-Moner, treballador cultural, productor de videos i militant en diversos moviments socials. Universidad Nómada. + info
Proposta: El treball en cultura com excusa per reinventar els drets socials.

Josep Verdaguer, professor de sociologia UAB. + info
Proposta: Cultura administrada.

Els músics que els acompanyaran són Maria Rodés i Guillem Caballero

 

Què volem aquest any?

Trencant una mica l’hàbit d’imparcialitat que tradicionalment ens ha caracteritzat, aquest any els hi demanem als participants que d’una manera o altra responguin a quelcom que ens preocupa: Com viuen i veuen des de la seva activitat la tensió entre continent i contingut?

Als debats actuals sobre cultura es parla molt dels nous formats de la cultura, de digitalització, d’inter-disciplinarietat, d’internacionalització, de finançament,… preocupacions i valoracions sobre com es produeix i com ha de circular la cultura, però no sobre què és el que està en joc. Es tendeix a obviar aquelles coses que ens preocupen com individus i com a col.lectius, per fixar-se en qüestions més externes i formals. La reflexió potser ha quedat relegada a l’àmbit del pensament humanista i alguns racons de les universitats com a cosa gens moderna i poc productiva, i això, tampoc sembla tenir gaire conseqüències en la gestió actual de la cultura.

Aquest és el punt de partida que proposem al Fòrum. No busquem especialistes que ens resolguin els dubtes, simplement convidem a aquestes 9 persones a reflexionar dins d’aquest marc.

Coordinació: Jordi Oliveras i Cristina Tascón

Entrada lliure. Aforament limitat.

Ens ajudes a difondre el Fòrum? Algunes idees en aquest enllaç.

Vídeo resum de l’any passat

Què s’ha dit altres anys?

# Moltes de les expectatives de creixement no es podran assolir sense canvis més profunds, que depenen del govern central, lleis relatives a la seguretat social o als caixets dels músics, com existeixen en altres països. (Victor Nubla)

# Potser hauríem de recuperar la paciència i la tranquilitat a l’hora d’escoltar els discos, perquè tota aquesta acumulació d’informació que teòricament ens hauria de fer una mica més crítics o ens hauria d’ensenyar a comprendre i a valorar millor la música, se’ns està escapant una mica de les mans. (Nando Cruz)

# Quan el volum d’informació és improcessable, es perd el sentit d’allò que es va a buscar. Això té unes conseqüències socials que s’anomenen infoestress. Hi ha una falta de temps per digerir i per processar la informació. (Julian Figueres)

# Cada vegada que un músic entra en el terreny de la gestió estem perdent un músic. (Joan Saura)

# El que hem de fer és afinar els continguts i intentar anar a l’essència d’aquesta identitat que intentem generar els artistes, aquest objecte amb el que la gent s’ha d’identificar després. Per aconseguir això és molt important fer pròpia la teva singularitat, buscar-la i intentar anar més lluny. (Enric Montefusco)

# Tots els festivals ajuden al desenvolupament econòmic? I l’impacte social, on el deixem? Crec que la legitimitat de les polítiques públiques per a la cultura en si ha de venir dels impactes sobre la societat i les persones, des d’un punt de vista de la cultura, no de l’economia. (Roser Mendoza)

# Así la voz, la palabra y la música igual que las imágenes quedan asociadas al mundo de la información y de la comunicación, que no es sino el mundo de los altavoces y de los anuncios, ese mundo tan nuestro de lo audiovisual, de la gestión, de la mercantilización y de la profesionalización cultural. (J. Larrosa i F. Gonzalez)

Què és el Fòrum?


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )