e Reaccions a la ciutat modelada (Exposició) |Nativa
Skip to content


Reaccions a la ciutat modelada (Exposició)

Escrit el 22/02/2011 per admin a la categoria Re-Visions.
Tags: , .

Per Josep Maria Cortadellas
Exposició “Reaccions a la ciutat modelada”. Escola Massana. Barcelona. 1-11 de febrer.

Aquest és el títol d’una exposició que es va poder veure al vestíbul de l’Escola Massana de l’u a l’onze de febrer, i és el resultat d’un curs d’art i acció social que es va impartir en aquesta mateixa escola. El Raval n’és l’absolut protagonista, i les accions que s’hi exhibeixen són un intent de qüestionar la imatge pública del barri i reinterpretar-lo a través de diferents creacions artístiques, algunes amb la participació d’entitats i veïns del barri.

En un context en què és ben usual que els artistes defugin posicionar-se, sorprèn aquesta iniciativa en què el compromís i la localitat malden per fer-se explícits a cada racó de la mostra.

Completen el cartell una colla subtítols ben definitoris, a partir d’ara en cursiva, i profusió de textos que ajuden a interpretar les obres o n’expliquen la gènesi.

Un collage de grafits encarat a una aigüera i un mirall posen de manifest la tensió entre art urbà i civisme. Contràriament al què impulsa la campanya d’higienització de l’espai públic, se’ns diu que no ‘ha arribat l’hora de rentar-se la cara’, sinó de ‘mirar-se al mirall’.

Quan la imatge del barri passa pel sedàs de la societat de l’espectacle, una pistola de joguina esdevé real a la portada de ’20 minutos’ per il·lustrar unes nits del Raval dignes del Chicago dels anys 20. Barrio Candela informa al diari de la festa de disfresses, però per a bona part de la premsa el barri és el ‘plató de l’espectacle de la suposada degradació de la ciutat’.

En una de les instal·lacions, és destacable la interpretació dels significats d’un objecte tan desapercebut com la lona que protegeix als vianants de les façanes deteriorades. Vista des de fora és la marca de la degradació simbòlica i física de l’immoble i els inquilins, i des de dins és l’amenaça de desnonament i l’estigma. Seguretat des de fora, incertesa des de dins.

En Cobi transvestit prostituint-se, personatges de Banksy i el poli dels Simpson circulant pels carrers del Raval en uns fotomuntatges, són les icones que simplifiquen la complexitat, i  un mapa de la ciutat ens informa del menú del dia: abandó, revalorització i gentrificació, que juntament amb l’acció urbanística està obrant transformacions profundes al barri.

A tomb d’això, no voldria acabar sense mencionar una crònica d’aquest barri hereu del Xino que desapareix: ‘Mónica del Raval’ (Francesc Betriu, 2009), documental que gira entorn al personatge d’una prostituta veïna del carrer Robadors. Fa poques setmanes s’ha fet públic el pla per a la millora d’aquest carrer, potser una altra forma de la higienització de l’espai públic que reflecteix ‘La ciutat modelada’. Precisament, agafat amb pinces entre la roba estesa que flota per tota l’exposició, penja un manifest de fa uns anys de la Fundació Tot Raval on es rebutja l’ús que es fa del barri com a ‘camp de batalla electoral’.

Ni fet expressament.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )