e El temps de Jordi Colominas a la Fira de Tàrrega |Nativa
Skip to content


El temps de Jordi Colominas a la Fira de Tàrrega

Escrit el 24/09/2010 per admin a la categoria Ho deixo anar.
Tags:

Per Toni Gonzalez
Consultor cultural
https://tonigonzalez.wordpress.com/

L’ofici de director artístic o de programador de les estructures artístiques públiques es controvertit. En general, al nostre país aquests han de ser massa sovint servidors de dos amos, els artistes i els polítics que els han contractat. Penso rotundament que han de servir i treballar amb els artistes, encara que la part de servei públic no s’ha de menysprear. El problema sorgeix quan els polítics es consideren els únics en possessió de la raó pública. Per preservar-la, aquest legitimen les seves decisions designant a dit els directors que més els convenen o controlant directament als tècnics i funcionaris.

Sortosament el cas de Jordi Colominas al front de la Fira de Tàrrega durant quatre anys no respon al perfil del programador claudicant. Potser la seva marxa, després d’haver estat reconegut com un dels millors directors que ha tingut la Fira, es degui a aquesta raó. Si bé es cert que la Fira manté la sana política de canviar de director cada quatre anys, no és més cert que quan troba un que realment fa política artística l’hauria de mantenir un altre període de temps per tant de consolidar el seu projecte.

Jordi s’ha situat al costat de l’artista per defensar la vocació pública de la creació artística. La coherència del seu discurs li ha permès fer entendre que creació, innovació i societat no son elements contradictoris i que poden anar de la ma. Ha viatjat pel món, coneix les tendències de la creació actual i ha situat Tàrrega, en tant que territori creatiu, al costat dels principals festivals d’Europa (cosa que no passa amb els altres festivals catalans).

Tàrrega te un problema, i sempre l’ha tingut, i és l’aclaparadora ingerència que la vida política te sobre les decisions fonamentals. De ben segur, la independència de criteri i els forts coneixements artístics de Jordi Colominas no estan en la línea de la docilitat al poder que a un programador de Tàrrega se li demana. L’art és llibertat, transgressió, mirall de la societat i confrontació. Per ser programador s’ha de tenir la mirada oberta, conèixer el món i, a més, ser part d’ell. Jordi Colominas a Tàrrega ha defensat la creació artística i ha conegut i ha estat part del món, condicions fonamentals d’un director artístic. Espero que el país el recuperi com a director artístic i segueixi treballant d’aquesta manera allà on vagi.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )