e Revisions: Subvencions cultura BCN 2010 |Nativa
Skip to content


Revisions: Subvencions cultura BCN 2010

Escrit el 12/07/2010 per Jordi Oliveras a la categoria Re-Visions.
Tags:

Per Jordi Oliveras

El passat 17 de maig es van publicar les resolucions de la convocatòria de subvencions a entitats per la realització d’activitats i serveis de ciutat, que cada any convoca l’Ajuntament de Barcelona, entre les quals hi havia les destinades a activitats culturals. És a dir, es va fer pública la llista de projectes recolzats.

A Nativa ens hem dit moltes vegades que les concessions de subvencions haurien de ser motiu de comentari, i inclús de debat i anàlisi extern. És relativament freqüent que qualsevol es llenci a fer comentaris sobre les coses que fan les administracions de forma més o menys visceral, però poques vegades es fa partint d’una anàlisi, per simple que sigui, de dades i informacions concretes.

Tampoc les entitats públiques que fan aquestes concessions en fan gaire notícia més enllà de la notificació administrativa a les entitats. Si, és informació pública i es pot trobar a les webs i BOPs (Butlletí Oficial de la Província), però després d’uns anys en que hi va haver un cert impuls per la transparència, ara cada cop torna a estar més amagada, i és més difícil trobar-la,si no hi estàs molt interessat. Una resolució de subvencions podria ser motiu d’una roda de premsa tant o més interessant que la inauguració del Grec, posem per cas. És un moment important en que l’Ajuntament ha optat per confiar en altres pel desenvolupament de  propostes d’interès col.lectiu. Però sembla que no interessa fer-ho notar, més enllà de l’exigència que les activitats ho reflecteixin en la seva comunicació.

En un altre sentit, tampoc es pot dir que les entitats posin l’accent en fer publica la seva opinió, o simplement la seva fortuna o no, al rebre diners públics. Potser és així per dissimular la seva dependència. I tampoc sembla que ho facin els professionals de la gestió, com a possible camp de reflexió sobre la seva professió.

En definitiva, hi ha una mena d’omertà -o pacte de silenci tàcit- per la que ningú en parla gaire de les subvencions, quan de ben segur seria d’allò més saludable i interessant des del punt de vista de l’evolució del sistema cultural.

En aquest text potser no anirem gaire lluny -és la primera vegada que ho intentem-, però pensem que reflectir algunes dades mínimes o convidar al debat i reflexió sobre elles ja pot ser un pas interessant.

Primer, dir que aquest any els beneficiats han estat 377 projectes dels 639 presentats, entre els quals s’han repartit 5.161.475,00€. Una xifra, la dels diners repartits, que es pot considerar important en termes absoluts, però que potser resulta més relativa si la comparem, per exemple, amb els 900.000,00€ gastats en la realització de la passada Nit de Montjuïc, el 3 de Juliol.

Referent als projectes subvencionats, aquesta és la llista dels 20 beneficiats amb subvencions més elevades.

PROJECTE IMPORT SUBVENCIÓ
17è Sónar 125.000,00€
Primavera Sound 2010 120.000,00€
Nau Ivanow 100.000,00€
Dies de dansa 85.000,00€
Obres de teatre al Romea durant 2010 84.578,00€
Temporada Ibercàmera 80.000,00€
Activitats 2010. Ateneu Popular de Nou Barris. 80.000,00€
Festival Internacional de Jazz de Barcelona 80.000,00€
Sala Becket 78.964,00€
Programació i manteniment del Brossa espai escènic. 75.000,00€
17è Festival de Cinema Independent – L’Alternativa. 75.000,00€
La Caldera – Centre de creació de dansa i arts escèniques. 70.000,00€
Asociación cultural Conservas 70.000,00€
Loop fira i festival de videoart. 70.000,00€
Teatre Tantarantana 65.035,00€
Gràcia Territori Sonor. Projecte d’activitats 2010 59.000,00€
Programació i explotació del Jove Teatre Regina. 57.518,00€
28è Saló Internacional del Còmic 52.000,00€
Teatre Villarroel 51.511,00€
Sala Muntaner 51.395,00€

(Essent rigorosos, la llista no s’hauria de prendre com el “ranking” definitiu d’entitats que reben suport, ja que aquí hem recollit els 20 primers projectes, però hi ha entitats que reben suport per més d’un projecte)

En un primer cop d’ull, i a falta de poder aprofundir una mica més en els projectes, veient la llista, s’ens ocorren algunes observacions, reflexions i preguntes.

1.- Aparentment, predomina el finançament a la programació d’espectacles. Potser és  qüestió de que hi ha major demanda en aquest sentit, i no hi ha projectes imaginatius d’altra mena, però trobem a faltar suport a la creació, formació, reflexió, comunicació,….

2.- Ens preguntem sobre com beneficien aquestes importants subvencions al ciutadà. Hi ha, per exemple, una repercussió en el preu de l’entrada? Ja que parlem d’activitats amb un important suport de diner públic, la pregunta ens sembla com a mínim legítima. Suposem que les respostes poden ser diverses, segons els casos.

3.- Sorprèn el fort finançament (dins dels barems de la convocatòria) a activitats que aparentment gaudeixen d’un alt nivell d’autonomia en la seva realització. Ens sembla lògic pensar que el diner públic hauria de servir principalment per donar suport a activitats d’interès públic amb majors dificultats d’auto-finançament.

4.- Finalment, una qüestió potser més tècnica. Hi ha activitats que aparentment es regeixen per convenis directes entre entitats i Ajuntament, és a dir, acords que  més enllà del concurs pel que es regeixen les subvencions, ja estan establerts. Per aquests casos sembla que hi ha altres mecanismes per formalitzar els acords. Ens sembla estrany que s’hagin de finançar des d’una convocatòria oberta, i pensem que en certa mesura aquests casos potser falsegen el caràcter de concurs públic i obert de la convocatòria de subvencions.

En fi, això només són quatre notes, i relativament subjectives. Segur que l’anàlisi de les dades podria donar molt més de si en un altre context.

Finalment, una proposta. En la línia de la transparència informativa defensada en aquest text, trobaríem interessant que el contingut dels projectes subvencionats fos accessible per la ciutadania, encara que només fos un resum. Segur que seria una iniciativa ben interessant tant per facilitar la reflexió col.lectiva com per entendre millor la transcendència de l’acció municipal. Però, es clar, també seria una iniciativa arriscada en la que les mateixes entitats i empreses potser hi tindrien reticències.

Nota final: Val a dir, que a Indigestió hem rebut 15.000,00.-€ en aquesta convocatòria que ens han de servir per finançar l’activitat que fem habitualment. Tenint en compte la defensa de la transparència que fem en aquest text, és lògic que en fem esment. Aquí podeu trobar un resum del nostre pressupost del 2009.


3 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.

 1. Lluís says

  Me n’alegra veure voluntat i demanda de transparència. Sempre m’ha semblat il·lògic que parlant de cultura, art i demés eines “intel·lectuals” es treballi o es pressuposi des de i cap a innocents/ignorants/inútils.

  Vaig intentar dir quatre coses en referència a Gent Normal, per si us fa gràcia:
  https://www.gentnormal.com/2010/07/anti-cronica-de-montjuic-de-nit.html

 2. Jordi Oliveras says

  Vaig oblidar un parell de qüestions que volia reflectir:

  1.- Una qüestió positiva en aquest cas: les convocatòries de subvencions de L’Ajuntament de Barcelona es convoquen amb un calendari força avançat respecte al d’altres institucions. Es veu que hi ha alguna qüestió administrativa (la vinculació a l’aprovació dels pressupostos anuals?) que ho fa difícil en general a les administracions i d’altres ho tenen molt més mal sol.lucionat. A l’Ajuntament algú va decidir fa uns anys apretar la màquina per què es tramitin amb certa celeritat. És llarg d’explicar, però és una qüestió important per les entitats.

  2.- He buscat dades per intentar comparar amb l’import de subvencions similars a altres ciutats europees, i me n’he fet creus de la dificultat per trobar-les. Amb la de màsters en gestió cultural i experts en el tema que hi ha, m’ha semblat increïble que aquesta dada no es trobés amb facilitat. Per cert, si algú ho té per la ma, li agrairé que m’ho digui,….

 3. Lluís Souto says

  Hola Jordi! Molt interessant! Precisament, a la Societat de Blues de Barcelona estem explorant l'”apassionant” món de les subvencions, per poder fer més activitats, i el teu article és una font d’informació molt bona!

  Gràcies per la teva implicació en la música de la ciutat! Espero poder venir als propers esmorzars!

  Salut i blues!Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )