e Activistes: Usted es un colectivo |Nativa
Skip to content


Activistes: Usted es un colectivo

Escrit el 07/04/2009 per German Lazaro a la categoria Activistes.
Tags: , , .

Nat 51 set_09 German Lázaro

Usted es un colectivo és un ídem al que Sebastià Jovani, Hara Kraan i Roger Fortea van començar a donar forma en els seus temps universitaris, ara farà més de 10 anys. La seva tasca com a programadors d’uns cicles estables de poesia i de música, així com la seves poètiques intervencions dins d’unes nits temàtiques que els hi han donat anomenada arreu del món, ens els mostren com una mena de cabareters distrets i sense gaire manies.

Podem dir que Usted es un colectivo fa nits temàtiques?

Per una banda programem el Trimestre de Poesia i el cicle Músiques Disperses a l’Heliogàbal, on convidem a gent de la que ens agrada el que fa. Encara que el que realment ens interessa és programar-nos com a grup que fa coses, que són aquestes nits temàtiques que representen el més genuí del col·lectiu.

Com les plantegeu?

En primer lloc hi ha una feina de recerca. A moltes d’aquestes nits temàtiques es tracta de donar visibilitat a obres d’autors que en determinats circuits tenen poca difusió. Cirlot, Bataille, Boris Vian, els postistes, músics com Erik Satie, Robert Wyatt, The Residents. Tot i que també treballem sobre temes genèrics, com el menjar, la por o la infància… I, a partir del que sigui, crear idees escèniques.

Amb el temps heu anat enriquint aquestes nits. Sí, al començament era només el text, donat que tot va començar des de la programació de poesia que ens va encarregar l’Helio. Desprès va arribar la música, i en aquest sentit una cosa important va ser l’aparició de Mil Pesetas, un grup musical que s’emmotlla a les circumstàncies que siguin, el que era ideal per nosaltres. Desprès hi vam afegir les projeccions, tant d’imatges com de vídeo. El cert és que ens hi impliquem molt, des del disseny dels cartells fins l’últim detall de la posada en escena.

Compteu, a més, amb una plantilla de col·laboradors ben nodrida…

Sí, sempre convidem a gent de procedències diverses. Alguns s’han convertit en habituals i altres són més esporàdics. Ens agrada molt cridar a gent per muntar una bona mandanga. Però hem de dir que tothom que ve ho fa per aportar alguna cosa dins del que és l’esperit i el guió de la nit que toqui. No es tracta de convidar-los i que facin el que els hi doni la gana. De fet, ni tan sols nosaltres actuem sempre. Només si la nit ho requereix.

Ha estat important l’aixopluc de l’Heliogàbal?

Ens ha permès fer una programació estable i que el col·lectiu també pogués dur a terme els seus projectes. Hagués estat difícil la nostra activitat sense aquest local. Es pot dir que Usted es un colectivo és una cèl·lula d’intervenció que té un espai més o menys estable que és l’Helio. Tot i que també hem aparegut dins d’altres programacions i espais, com ara el LEM, Hipersons, o a la desapareguda sala Albricias de Gràcia.

Com enfoqueu el cicle Músiques Disperses?

Neix com a contrapartida a altres programacions musicals. Busquem coses marginals i experimentals que ens agradin, però també mirem cap enrere. En aquest sentit, darrerament hem afavorit alguna reunió de músics veterans, com els Koniec o el trio de guitarristes Meeting of the Ghosts (Giménez, Solé i Zarita).

Quina és la vostra relació amb l’escena de la ciutat? Cobrim una part que ningú no cobreix a Barcelona. Fem les coses que ens agrada fer i resulta que no coincidim gaire amb gran part de l’escena local, cosa que tampoc ens preocupa. Si et mires la programació de poesia que es fa a Barcelona veuràs que el que fem nosaltres no té res a veure. Ens agrada mirar cap el passat, no tant cap a l’actualitat o cap en fora. Fer coses d’autors com Cirlot, Perucho o Estellés no és habitual. A més, hi ha el fet distintiu que és el format de les vetllades. A alguns d’aquests autors se’ls pot trobar dins l’àmbit de la universitat o de les llibreries especialitzades, però nosaltres els portem a un terreny pràctic i lúdic. Però, s’ha de dir que no triem els autors per filantropia. El nostre compromís és amb el que ens agrada i la nostra finalitat és muntar espectacles. Som un cabaret intempestiu.

Us veieu com activistes?

Nosaltres som activistes però no som polítics. No ens relacionem amb polítics ni amb institucions i, per tant, no estem condicionats per ells. Ni el nostre discurs ni el nostre perfil són polítics. El nostre és un activisme autogestionat i prou.

Quins plans teniu?

Busquem treballar amb altres associacions perquè ens facilitin el seu espai o calés per fer coses. De fet, alguns dels nostres espectacles, com l’In C de Terry Riley o el Mail és Tard han sortit de l’Helio per representar-se en altres llocs. Per això, per buscar una simbiosi amb altres associacions o grups, ja fa un temps ens vam constituir com associació cultural. I en quant a nits temàtiques, en tenim varies al cap: el grup Dau al Set, novel·la negre, un split entre Llull i el Magnum de la TV, bohèmia del s. XIX…  Ells es troben en sintonia amb ben poca gent d’aquí. Així que, quan han d’esmentar algun altre col·lectiu o formació no ho dubten pas, parlen de 25HOMBRES, Cabaret Obert o Orquesta del Caballo Ganador. Recentment s’ha publicat el recull de poemes Nueve Fresquíssimos d’Espanya, una edició dels mateixos autors, Produccionesescopeta i Usted es un colectivo, on podem trobar en lletra impresa alguns trets de la seva manera de fer.

www.myspace.com/ustedesuncolectivo


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )