e Fòrum d'Indigestió 2009. Jordi Beltran | Nativa
Skip to content


Fòrum d’Indigestió 2009. Jordi Beltran

Escrit el 26/03/2009 per admin a la categoria Intervencions al Fòrum.
Tags: .

Fòrum 09. Jordi Beltran
Periodista i Professor de Taller de Nous Formats Radiofònics de la UPF

“Words and music by Jordi Beltran”

La paraula per a què serveix a la música? En qualsevol cas per intentar crear una atmosfera, però és una mica absurd explicar-li a una persona una música, una cançó, sobretot si la pot escoltar. Això tenia sentit fa segles, quan la gent anava a veure una òpera o un concert i desprès allò no es tornava a repetir mai més, perquè la música no estava enregistrada. […] Penso que intentar modelar el gust d’algú no té gaire sentit, a través del partidisme. Sí que pots ensenyar música o donar eines perquè puguis escoltar molta música. Si una persona tot el dia escolta Georgie Dann li pots recomanar que vagi a veure algú, no sé si un psiquiatra, però alguna cosa li passa. Una persona que escolta tot el dia els Rolling Stones també té algun problema. Per tant, al final acabes pensant: què és el que ajuda a crear un gust musical? Jo crec que és el que t’ajuda a descobrir la teva pròpia emotivitat. Per tant, quina és la millor música que pots escoltar? De tota mena. Abans potser hauríem de saber què vol dir música per a tu. És música “per anar de festa amb els amics”? És per anar al Palau i dir: “Tussen massa avui, no? Jo he descobert què vol dir música, per a mi […] Finalment, hem aconseguit tenir amb nosaltres la banda sonora que volem en cada acte. Per tant, crec que la música s’ha convertit en una part més de la nostra vida […] Com més gran em faig, més em costa entendre la gent que és fan, que et foten la pallissa amb Van Morrisson… Tom Waits està arribant al nivell, també. Dius: “Ostres, deixa’m en pau! Descobreix-me coses!” I aquest punt és el que vivim ara. En la capacitat que té cadascú de ser ell mateix. […] En el moment que un mateix descobreix una cosa que li agrada i que no coneixia, el seu gust musical creix un puntet i, al final, constitueix un criteri musical. […] El criteri i el gust, la música ens el va rebatent a cada moment. Al final, la música t’envolta, és el teu millor amic, coneix els teus secrets, t’acompanya al carrer, t’ha vist riure i plorar, t’ha vist ballar i considero que estableix unes connexions entre les teves emocions i el carrer que no té preu. Per tant, dir a algú “tu has d’anar així” és absurd, perquè serà quan aquesta persona li agradi la música que descobrirà que a cada moment es pot trobar una sorpresa musical. […] Per això dic que, si realment he de dir alguna cosa a una persona per formar-li el gust, li diria “sigues eclèctic i funciona de forma aleatòria de manera que, de tant en tant, puguis tenir una sorpresa. […]

(resum escrit a Nativa 49_ Jac Cirera)


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Amós: La cultura a la qual pertanyo no pot debatre. El projecte no compensa cap mena d’esforç reflexiu donat un...
  • Mercè: Maravilloso articulo! No deberiamos, de todas maneras, preguntarnos que dinámicas de cuido podemos incorporar...
  • Lemmy Caution: Visca Meyerhold! https://en.wikipedia.org/wiki/ Vsevolod_Meyerhold?wprov=sfla1
  • María Serrano: Gracias por tu comentario Pep. Suena super interesante ese trabajo y si hay algo de él que se pueda...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )