e Article: Sacré! (Nat 48) |Nativa
Skip to content


Article: Sacré! (Nat 48)

Escrit el 18/03/2009 per Victor Nubla a la categoria Sacré!.
Tags:

Nat 48 sep_09 Víctor Nubla

La humanitat, embarcada en l’aventura, no se sap si irreversible, de la  “globalitat” (és a dir, l’assumpció definitiva de la idea que la Terra és esfèrica), té ideòlegs i caps de màrqueting disposats novament a practicar el noble joc de les parelles. Donada la tendència global de l’economia i la guerra, volen que la cultura, i fins i tot l’art, pugin també als cavallets, i així ja tindrem la Sagrada Família. Aquí neix, entre d’altres, aquest concepte tan usat com desarticulat del “mestissatge”, que ha arribat de passada a l’àmbit de la música. No cal ser musicòleg per descobrir que les músiques susceptibles de ser mesclades ho són per l’afinitat i no per la diferència. Tampoc cal ser un melòman superlatiu per percebre que, fins ara, allò que es coneix majoritàriament en l’àmbit musical com a “mestissatge” és una pràctica musical simplificadora que tendeix a rebutjar tot allò que no és juxtaposable i obre les portes a la seva extinció. De vegades tinc la sensació que la cultura i l’intercanvi de coneixements acaben per ser entreteniments (lucratius) de la (penúltima) societat de consum. I, ben mirat, la interculturalitat hauria de ser més aviat el bressol d’una suposada nova o futura humanitat, però aquesta idea del “mestissatge” és tan feble i immaterial com qualsevol campanya de Nadal de grans magatzems i, en conseqüència, les diverses cultures no poden encabir d’una forma real en les seves pròpies dinàmiques aquesta suposada nova cultura. Per tant, són incapaces de transmetre-la. Per tant, diu algú, la “futura humanitat” serà hortera o no serà… El “mestissatge”, mot de pas de les polítiques que volen estimular la cohesió social de la nova composició humana de les ciutats, no és estrictament un concepte musical, però també funciona com a eslògan de la indústria i la premsa, que se situen al voltant d’algunes de les músiques populars actuals. I ara, si no hi teniu res en contra, em permetré dubtar de la “culturalitat” de la música, ja que és un llenguatge asemàntic, és a dir, real, no metafòric, i no té contingut intel·lectual, moral ni educatiu. Per tant, dir que la música sempre ha estat mestissa, que mai és pura, serveix per col·locar-la en una posició d’“a mi què m’has de dir!” molt lloable, però que és una sopa d’all amb poca substància. Ja fa unes quantes dècades que els corrents musicals populars neixen a les taules de dissecció dels productors, a cop de bisturí (i de talonari), a l’illa del doctor Moreau, i després es propaguen per clonació i/o imitació. Es fa difícil creure en la generació espontània de la cultura popular (i no popular) contemporània i, al cap i a la fi, no és una contradicció proclamar la puresa o l’autenticitat d’allò que s’acaba d’etiquetar com a mestís? Per tant, m’atreviria a demanar: prou paternalisme i menys patxanga. A ningú, realment, li fa cap falta. Excepte a aquells per als quals és un negoci, és clar. Vull dir que el paternalisme i la patxanga són negocis, i no necessàriament el mestissatge.Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )