e Article: Sacré! (Nat 47) |Nativa
Skip to content


Article: Sacré! (Nat 47)

Escrit el 09/03/2009 per Victor Nubla a la categoria Sacré!.
Tags:

Nat 47 gen_09 Víctor Nubla

No és una notícia que hagi circulat gaire per la ciutat, i sens dubte val la pena difondre-la. Ara fa un parell de mesos, Ràdio PICA, la veterana de les ràdios lliures barcelonines i Scanner FM, projecte radiofònic amb pocs anys de vida però amb forta implantació en el substrat musical de la ciutat, amb un premi Ondas al sarró, signaven un acord, renovable dins d’un any, pel qual aquesta última, nòmada de la banda dels mega-hertz (amb un període a Ràdio Gràcia i un altre a Ràdio Ciutat Vella) emetria a la freqüència de la primera. També cal explicar que ja fa uns anys que Ràdio Pica manté un acord similar amb Radio Gladys Palmera, projecte de difusió de la música llatina, de manera que, actualment, la freqüència dels 96.6 acull durant les nits els ritmes caribenys i les sel·leccions “achilifunk” d’en Charlie Brown i durant el dia, les emissions literàries, experimentals i de ràdio-art de PICA i els espais especialment sensibles a les programacions musicals de la ciutat, que són marca de la casa a Scanner. Interessant barreja que és el resultat de diversos factors que cal remarcar: d’una banda resulta evident que amb una legislació tan poc precisa i poc ajustada a Europa com la que regula al nostre país la freqüència modulada, que Ràdio PICA hagi pogut mantenir-se al dial durant 27 anys (descomptem el brutal tancament de 1987) és digne d’admiració. Veritable supervivència. Ara, no cal ser clarivident per imaginar-se que Gladys o Scanner estarien encantades de tenir les seves pròpies freqüències, però davant la impossibilitat legal de fer-ho, la unió fa la força i aquesta simbiosi ens dóna una idea de com de valuós és el treball en xarxa. En el cas de PICA i Scanner, és un magnífic exemple de cooperació inter-generacional i un admirable esforç per comunicar audiències, compartir oients, mentre que en el de Gladys amb PICA i Scanner, la cosa es dimensiona també inter-culturalment, doncs la seva audiència està, en un bon percentatge, formada per emigrants. Més fascinant és que els tres projectes, tot i preservar les respectives identitats i objectius, hagin donar difusió a l’entesa per mitjà d’una conferència de premsa conjunta. Mantenen també, totes tres, la seva programació de 24 hores en streaming mitjançant les respectives web, però creuen en la FM, en la seva immediatesa i proximitat. M’es impossible guardar el secret: les negociacions PICA-Scanner van tenir lloc a la seu de Gràcia Territori Sonor durant molts dies i allà es va signar l’acord. Òbviament, estem molt contents, els de GTS. Toca ara animar als melòmans lectors de Nativa a sintonitzar el 96.6 per descobrir en què se semblen i en què no aquestes programacions, perquè, com les definiríem? Inevitablement barcelonines. Valentes i independents. Absolutament necessàries pel bé de la diversitat, la transferència generacional i cultural, i la llibertat a les ones.Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )