e Article: Reduccions (Nat 46) |Nativa
Skip to content


Article: Reduccions (Nat 46)

Escrit el 24/09/2008 per Joan-Elies Adell a la categoria Reduccions.
Tags:

Nat 46 set_08 Joan-Elies Adell

Southern music

Les circumstàncies de la vida m’han portat a una ciutat del sud dels Estats Units, Charlotte, a l’Estat de North Caroline, on  m’hi estaré una llarga temporada. Ciutat de contrastos, amb un important centre financer, que només és superat en importància per Wall Street, però amb tot el regust del vell sud americà. Encara és ben present l’escletxa que va deixar la guerra civil americana, i la gent d’aquest sud, quan et tenen un mica de confiança, t’expliquen amb una mescla ben curiosa d’orgull i autoodi, la seva condició de “Southern people”, de gent del sud que se sent encara com la germana pobra d’Amèrica, on s’imposa la imatge i la visió del món del totpoderós nord (aquí més totpoderós que enlloc). Els paral•lelismes i les comparacions amb els altres sud per mi coneguts (Andalusia, il Mezzogiorno italià, etc.) em vénen inevitablement al cap. La música, certament, ocupa un espai central en la configuració imaginària d’aquest sud americà. No és el sud del jazz ni del soul d’altres zones dels Estats Units, com podria ser New Orleans, on la presència dels músics de raça negra s’imposa per tradició, intuïció i classe. Aquí, en l’est, és el blues blanc i el country els que vencen per golejada. Resulta fascinant veure, en qualsevol bar o petit local, grups de músics joves o, contràriament, bandes de músics que freguen la seixantena, tocant amb una qualitat tècnica envejable qualsevol clàssic de la música d’arrels americana. I, encara és més emocionant, veure parelles de joves i vells, entremesclats, ballant aquesta música, com si qualsevol revetlla de poble mediterrani es tractés. Un país de contrastos, com ja sabem, on la música ens ajuda a entendre l’articulació d’una cultura que, no per més coneguda, deixa de tenir aspectes amagats i sorprenents.Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )