e Fòrum d'Indigestió 2007. Jordi Oliveras | Nativa
Skip to content


Fòrum d’Indigestió 2007. Jordi Oliveras

Escrit el 05/08/2008 per admin a la categoria Intervencions al Fòrum, Vídeos.
Tags:

Fòrum 2007. Jordi Oliveras.
Director de la revista Nativa i d’Indigestió.

| La distinció no aporta solucions |

[youtube rx-otQ7Fie8]

“[…] L’objectiu de la meva intervenció és posar en qüestió un binomi que fem servir habitualment. Es tracta, dit a la brava, de la distinció entre alta i baixa cultura. Vull parlar en contra de la distinció, i no a favor de cap de les dues[…] Per fer-ho pretenc seguir el fil d’un llibret, El desprecio de las masas, d’un autor, Sloterdijck […] i diu que el projecte de l’home modern, aquesta idea que va començar durant el Renaixement, conté un doble encàrrec difícil de resoldre […] D’una banda ens posa al centre com a individus, i se’ns demana que desenvolupem el nostre projecte personal, que siguem nosaltres mateixos, que siguem diferents, i de l’altra, ens diu que tots som iguals i que aquesta idea és el principi de la democràcia […] Segons Sloterdijck aquest conflicte ha tendit a resoldre’s en favor de la idea igualitarista, relegant el projecte personal a l’àmbit íntim […] L’art reflecteix aquest conflicte, i si des d’aquí mirem la distinció entre alta i baixa cultura, trobarem que d’una banda el que s’anomena alta cultura podria ser portadora d’aquest projecte en favor de la diferència, de posar en relleu allò que ens fa diferents, i la cultura de masses allò que ens fa iguals […] Què es pot fer? No ho sé, però crec que està clar que una concepció de la cultura que mantingui la distància entre un concepte qüestionable d’alta cultura i la cultura de masses no aporta cap solució […]entre els qui ens belluguem en l’àmbit de les músiques populars, hi ha gent que està més a prop de buscar aquesta síntesi. Artistes, gestors, fins i tot públic, que busca en una direcció diferent. Gent que no vol jugar a la divisió de la cultura d’elit perquè sí, ni al de la cultura de masses homogeneïtzadora. Que busca un discurs propi sense tancar-se en un castell sagrat i aïllant […]”


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Nuria Aguirre: Es plantegen, amb molta inteligència, qüestions molt importants. Aportes molt elements que obren...
  • Fab: Me has dejado sin palabras, porque me las has arrancado una por una para decir lo que a mí se me enreda en la...
  • Amós: Crec que tenen molt a veure els canvis provocats per les TIC i que han provocat canvis molt profunds, com el...
  • Ignasi Badia Nogués: Bravo per la reflexió. Ja fa temps que em deia a mi mateix que el problema no és el rei, sinó la...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )