e ~ Esmorzar febrer'08: música i literatura | Nativa
Skip to content


~ Esmorzar febrer’08: música i literatura

Escrit el 29/02/2008 per admin a la categoria Esmorzars.
Tags: .

iconodesayuno9Música i literatura_ 29/02/08
Introdueix el tema: Ramon Faura

Al principi hi havia música, però no literatura. Tot el saber verbal es transmetia oralment. Precisament la música, apart d’altres coses, servia com a exercici mnemotècnic per què els aedes que havien de recitar el cicle homèric recordessin les paraules. La música per tant com a mediadora entre el poeta i el més enllà. Una vegada el saber verbal va passar a escriure’s, neix la literatura.
Al principi, ben bé fins el renaixement, la música és una de les arts més considerades per qùè forma part de les matemàtiques. Vitrubi, en el seu tractat d’arquitectura, recomana als arquitectes que abans que res, estudiïn música.
Però de sobte… la música es converteix en un ofici de pobres! I la literatura, en el producte per excel·lència del consum de masses. Som al segle XIX. Segle burgès. Segle, per alguna cosa serà, que filòsofs amb un peu al romanticisme (Schopenhauer i el primer Nietzsche) tractaran de resituar-la música en el lloc més alt altra vegada. I quin és el seu argument?… que és abstracta, que NO TÉ PARAULES, és a dir, que LA MÚSICA és tot el contrari de la LITERATURA.

Àudio de l’emorzarÚltims comentaris

  • Nuria Aguirre: Es plantegen, amb molta inteligència, qüestions molt importants. Aportes molt elements que obren...
  • Fab: Me has dejado sin palabras, porque me las has arrancado una por una para decir lo que a mí se me enreda en la...
  • Amós: Crec que tenen molt a veure els canvis provocats per les TIC i que han provocat canvis molt profunds, com el...
  • Ignasi Badia Nogués: Bravo per la reflexió. Ja fa temps que em deia a mi mateix que el problema no és el rei, sinó la...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )