e Article: Reduccions (Nat 42) |Nativa
Skip to content


Article: Reduccions (Nat 42)

Escrit el 09/01/2008 per Joan-Elies Adell a la categoria Reduccions.
Tags:

Nat 42 gen_08 Joan-Elies Adell

Trobat a internet

Ara fa un parell de setmanes, l’amic i company també de Nativa, Víctor Nubla, va enviar un e-mail amb un títol singular: “Trobat a Internet”.  Com era esperable, tenint en compte el tema que anunciava, vaig obrir-lo immediatament. Al cos del missatge no hi havia res, només un link. Amb mil·lèsimes de segons, amb el temps que costa fer un link amb el ratolí, vaig experimentar una regressió temporal inesperada i fantàstica. L’enllaç em portava a una pàgina web, escrita en caràcters orientals (segurament japonesos vaig pensar), d’un potent motor de búsqueda anomenat Truveo (una versió, doncs, millorada i més potent de l’arxifamós youtube) en què podíem reviure una actuació de Macromassa a La Kulturetxea de Tolosa el 1987 dins de la programació de la Bideoaldia, un dels referents del videoart i de la creació artística contemporània dels anys vuitanta a l’Estat Espanyol. És aquest, certament, un dels exemples palpables de la potencialitat de la xarxa. Inesperadament, a través d’un missatge rebut, d’un vídeo que mai no havia vist abans, em vaig traslladar mentalment a un lloc i a un espai que penso que va ser molt important en la història recent de l’art contemporani, i que gairebé havia esborrat de la meua ment. Sense voler, doncs, només per aquest mecanisme analògic de prémer un enllaç, no només vaig recordar moltes coses del meu passat, sinó que vaig haver de repensar el trajecte que ens ha portat on som ara, i preguntar-se per què, en l’àmbit de la música, en l’àmbit de la cultura, s’han fet tantes coses malament. Un vídeo a la xarxa d’ara fa vint anys, que algú anònimament ha volgut posar a la nostra disposició, que no únicament serveix com a motiu nostàlgic, com a ampliació de l’arxiu digital de la nostra memòria sonora, sinó també com a recordatori de quines són les passes que hem de descaminar si volem guanyar el present.Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )