e Article: A la recerca de l'artista mutant | Nativa
Skip to content


Article: A la recerca de l’artista mutant

Escrit el 09/11/2007 per Olga Ábalos a la categoria Articles "Nativa".
Tags: , , .

Nat 41 nov_07 Olga Ábalos

(text complementari de l’article “La música i el poder”)

Carme Pardo proposava algunes accions per aconseguir aquesta discontinuïtat en el “continuum” i trencar així la relació d’avinença entre les formes de poder i la música: “Creant activitats que s’allunyin de les fomes de consumir imposades; desmarcant-nos de les fomes de distribució determinades; i fugint de formes d’organització sonora que són també totalitàries. Cal crear uns microentorns en aquest macroentorn en què ens movem”. I en aquesta empresa, l’art seria una forma de resistència i l’artista l’únic capaç de provocar la discontinuïtat gràcies a la seva condició de mutant, de saber canviar davant dels propis canvis de la societat. Si l’artista és “l’únic capaç de crear una originalitat i un camí alternatiu”, tots podem ser artistes si fem la nostra pròpia revolució. Una microacció. Altres, com Radiohead i Prince, tenen la capacitat de fer-ho gran amb la seva decisió de saltant-se els camins marcats. Els primers, permetent descarregar per internet el seu darrer disc, i el segon, regalant les seves noves cançons amb la premsa diària.

Popularment i des que va néixer el terme, ha estat l’”underground”, la dimensió oficiosa paral·lela al “mainstream” on s’han trobat les actitud més reaccionaries a les corrents majoritàries. Tradicionalment, en el submon musical les coses sempre han passat abans i amb més puresa per després acabar nodrint d’idees noves les tendències i modes de la superfície. Amb l’auge dels mitjans de comuncicació digitals i les noves tecnologies, l’underground ja no es pot associar a cap gènere musical en concret i la divisió entre els dos móns s’ha tornat difosa i sospitosa. Germán Lázaro, col·laborador i descobridor de rareses musicals a “Cuadernos de Jazz”, confia, però, en què “hi haurà “underground” sempre que es pugui triar, i encara que siguin quatre qui ho facin”, ja que és “quelcom inherent a la cultura”. El periodista musical Nando Cruz (“El Periódico de Catalunya”) situa l’underground “en una manera molt concreta d’arribar al públic i que implica passar per alt els canals oficials”. I continua: “Estic convençut que existeix l’underground. I encara més convençut que no té res a veure amb el que se’ns fa creure que és. No té res a veure amb els grups indies de segells petits. Això seria com dir que tots els equips de futbol de segona divisió juguen a futbol underground (…) [D’underground] N’hi ha i de molts estils diferents que funcionen per canals veritablement autònoms. Des d’escenes marginals (d’avantguarda realment experimental, de rock de garatge, de hardcore-punk, de rockabilly, de ska…) fins qualsevol músic (de rock tibetà, punk balcànic,…) que prové d’un país sense una indústria musical mínimament desenvolupada. D’aquests músics, en principi, mai en sabrem res”.Últims comentaris

  • francesc.Cardeña: Bravo ! Bravissimo! A mi també m´agraden les cases com les d¨ antes però encara m´agrada mes l´idea...
  • Merce Coll: Molt be la reflexió sobre aquest abans que agrada tant, sobre tot als de mes de 60..recordant que erem...
  • Nuria Aguirre: Es plantegen, amb molta inteligència, qüestions molt importants. Aportes molt elements que obren...
  • Fab: Me has dejado sin palabras, porque me las has arrancado una por una para decir lo que a mí se me enreda en la...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )