e Editorial (Nat 40) | Nativa
Skip to content


Editorial (Nat 40)

Escrit el 09/09/2007 per Jordi Oliveras a la categoria Editorial.
Tags:

Nat_40_set 07 Jordi Oliveras

Compassos

A mi em sembla que una conversa ideal és aquella en la que l’intercanvi entre els que parlen va fluint en una dansa en que un i altre fan les seves aportacions de manera alterna, combinant cada u el que procedeix del mon propi i l’atenció al de l’interlocutor. Precisa d’un ritme, i, quan funciona, la compenetració amb l’altre –o els altres– té una força superior a cada una de les coses que es diuen. De fet, quan funciona, la teva capacitat de dir es multiplica i se t’ocorren coses que no et sortirien en un monòleg.

Sobre això, es clar, hi ha moltes variacions. A vegades l’encaix entre dos que parlen és desequilibrat, per funciona, per què un té moltes ganes de dir, i l’altre un bon moment o motivació per escoltar. O, el contrari, hi ha moltes converses que no funcionen per què el que vols o et volen dir és massa dens o surt amb massa força per què s’encaixi, i es pugui inaugurar aquest ritme comú.

Vist així, una conversa banal, en la que el que el contingut no té una importància cabdal, té més probabilitats de funcionar que una conversa d’idees denses, o en la que hi ha molt en joc. Les implicacions personals tenen menys presència, i no dificulten la cadència.

Això, en el fons és molt musical. En música també hi ha la recerca de la compenetració mútua, i també es donen les diverses possibilitats de desequilibri que esmentava. El ritme bàsic facilita les coses. Si és senzill i troba la seva correspondència amb les pulsacions del cor, l’encaix pot ser automàtic. Si a més la lletra toca un dels dos o tres temes universals, i ho fa amb expressions d’aquelles que responen al mínim vocabulari denominador comú, la cosa està garantida.

Però també hi ha possibilitats més complexes. Hi ha mons personals més difícils de compartir, i batecs no menys reals, però que tenim més amagats. També hi ha egos artístics sense mesura que creuen que el seu mon es suficient per arrossegar als demés, sense cap condiment. I construccions i costums que poden dificultar les coses. En aquest darrer cas, penso en com totes les convencions que compartim sobre com ha de circular la música –les lleis d’un concert, els cànons estètics, les sol.lucions tècniques,…– delimiten el que és possible i el que no.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Ruben Sanchez: Moltes gràcies per aquest text. Inspira i dona forces al nostre projecte. Equip de l’Ateneu...
  • Carl: Ole tu!!
  • Pachuco Choco: Vosaltres sí que sou GUAPOS!
  • Red Pèrill: Ets la meva reina, Roger.

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )