e Editorial (Nat 35) |Nativa
Skip to content


Editorial (Nat 35)

Escrit el 09/11/2006 per Jordi Oliveras a la categoria Editorial, Educació.
Tags:

Nat_35 nov06 Jordi Oliveras

La bona música

1— A vegades em trobo amb músics que defensen el que en diuen “bona música”. Utilitzen com a referència els seus coneixements. Es queixen dels periodistes que “parlen de música sense saber-ne”. Jo crec que a vegades la seva mirada és massa esbiaixada per la seva especialització. Identifiquen la dificultat per interpretar o composar, però no sempre l’eficàcia del resultat. Si hi ha una bona música –penso– deu ser la que genera bons resultats comunicatius. De fet, la idea d’una suposada “bona música” em sembla bastant innecessària. És com si volguéssim materialitzar quelcom que és molt efímer, que en realitat només transcorre en un instant concret, a fi de comptes, irrecuperable. Hi ha motius per dubtar que la bona música sigui quelcom objectiu i perdurable. Les proves són arreu. Quants discos, que en el seu moment eren la bomba, tenim arraconats? Quants músics ens han decebut amb el pas del temps? O quantes músiques que vam avorrir prenen un sentit de cop i volta, potser per tornar a desaparèixer? Si això és així, on és aquesta “bona música” eterna?

2— Un matí d’aquest passat estiu, a casa d’un amic, aquest, eufòric, va posar l’obertura de Tanhauser, de Wagner, a tota pastilla. He de reconèixer que l’experiència em va impactar, i durant les setmanes següents la solemne melodia em va tornar persistentment al cap, donant aire heroic a les meves accions més insignificants. El mon està ple d’ànimes sensibles que rebutgen el so apocalíptic d’aquest compositor. Jo mateix puc tenir els meus dubtes però he de reconèixer que m’arriba. Potser perquè de petit, de la mateixa manera que l’Obèlix va caure a la marmita de la poció màgica, vaig sentir i em vaig enganxar a aquesta obertura fins el punt de portar el disc al meu parvulari quan la mestra ens va demanar que portéssim discos que ens agradessin (acollonits, es deurien quedar!). Crec que aquest és l’efecte que va desvetllar el meu amic a casa seva, provocant el retrobament amb la meva magdalena.

3— Als fòrums tècnics i polítics sobre la nostra cultura, tothom sembla estar d’acord: Per millorar el nostre panorama musical cal educació musical. Però de quina mena d’educació parlem? Alguns diuen que tothom hauria de practicar un instrument. Però de què serveix dominar un llenguatge, si no tenim de què “parlar”? Potser la necessitat està en una altra banda: necessitem aprendre filosofia, política, art, matemàtiques, relacions humanes i món en general, i entendre que la música és expressió. Si això funcionés, segur que sortirien millors músics, i públic més inquiet. Per tant, sí, cal educació per escoltar i fer música. La mateixa que ens hauria d’ensenyar a viure.

https://jordioliveras.blogspot.com/


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )