e Article: Sacré! (Nat 29) |Nativa
Skip to content


Article: Sacré! (Nat 29)

Escrit el 09/11/2005 per Victor Nubla a la categoria Sacré!.
Tags:

Nat 29 nov_05 Víctor Nubla

Un bon amic que coneix la meva afició per les miscel·lànies i les enciclopèdies incompletes, em va regalar el tom número 10 de la Enciclopedia del Estudiante, concretament el que està dedicat a les “Ciencias de la Tierra y el Universo”. La seva lectura m’ha gratificat molt. Ambdues disciplines indaguen en el més remot passat de la Terra i de l’Univers. Estableixen un relat plausible dels únics temps en què la Natura era la veritable protagonista de la Història i els humans, una mera possibilitat (per això li devem dir “Prehistòria”). Això és bo de llegir quan ens sobrevenen estats misantròpics. Però l’enciclopèdia no deixa d’estar escrita pels humans, i els humans, ja se sap, opinen… Precisament una consideració dels autors d’aquest llibre m’ha recordat massa bé que escrivim la història a cop de prejudicis. Vegeu un exemple: La frase és aparentment inofensiva. Al capítol dedicat a “Fósiles del Cenozoico”, es mostren fotografies de fòssils i també una altra d’unes pintures rupestres. Diu el text que hi fa referència: “Las pinturas realizadas por los primeros seres humanos, como parte de sus ritos mágicos o religiosos, son una fuente inapreciable de información sobre la vida animal del Pleistoceno”. I jo em pregunto: És creïble que els humans primitius desenvolupessin una tècnica pictòrica tan refinada i estiguessin dotats d’una capacitat d’observació i plasmació tan extraordinària únicament per efectuar rituals màgics? Resulta tan senzill descartar l’esperit naturalista d’aquells genials “fotògrafs” del moviment i l’anatomia? Jo diria que, per a la ciència, col·locar determinada activitat humana en el terreny de la religió o la màgia, és una forma de confinar-la en el món acientífic. I ficar en el mateix sac l’art és desproveir-lo definitivament de racionalitat o de ”utilitat”. Que la nostra cultura, oficialment cientifista, pragmatista i materialista, tot i que supersticiosa i poc pràctica en la realitat quotidiana, tendeixi a relegar els artistes a l’estratosfera de la racionalitat, és cosa habitual. Que sigui creença popular que els artistes són excèntrics (mot que deixa ben clar que hi ha un centre i coses que s’allunyen d’ell), que se’n van de l’olla, també és fàcil de comprovar. El llibre del qual parlo presumeix de ser la publicació (divulgativa) més actualitzada sobre els temes que tracta; porta data del 2005. Es diu que ciència i art comencen a retrobar-se en aquest nou segle, però sembla que això encara no ha arribat al món de l’educació; pel moment, es considera casual que aquelles pintures fetes per individus pressumptament atemorits del Cel i la Terra serveixin per saber com corria un bisó de fa 25.000 anys. Tòpic entre els tòpics, els artistes no fan vida normal i veuen el món de maneres estranyes (així neix la idea comuna que l’art és quelcom que s’ha de desxifrar)… Potser les famílies dels artistes no els veuen així. No n’hi ha, d’artistes, en totes les famílies, ni tampoc científics, ni tan sols periodistes. Cal informació de primera mà.

Llibre recomanat: Bròtola al forn amb làmines d’ous de reig escalfades

Vi recomanat: Miscelánea original de Schott(Ben Schott. Muchnik / El Aleph editores)

Disc recomanat: Martin Codax Allegro (Albariño. Bodegas Martin Codax)

Plat recomanat: Nad Spiro vs. Enemigos de Helix (Geometrik)Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )