e Article: Sacré! (Nat 27) | Nativa
Skip to content


Article: Sacré! (Nat 27)

Escrit el 09/07/2005 per Victor Nubla a la categoria Sacré!.
Tags:

Nat 27 jul_05 Víctor Nubla

Atès l’èxit que han tingut les paràboles naturalistes en aquesta columna, avui les tornarem a utilitzar:

Si tracem un pla horitzontal opac a la meitat de la copa d’un arbre, de manera que solament veiem el que queda damunt el pla, les branques de l’arbre ens semblaran arbres, cadascuna, i ens serà impossible saber que totes surten del mateix tronc. En canvi, si tracem el pla sota terra, a la meitat de les arrels, sense poder veure on totes es troben per llençar el tronc cap a la superfície, creurem que cada arrel és única, i podriem deduir que cada una alimenta una sola planta.

També als mons animal i vegetal trobem tot de casos en què dos individus de la mateixa espècie, en fases diferents del seu creixement, semblen pertànyer a espècies diferents.

La història que sovint es vol explicar de la música popular que es fa a Catalunya es presenta com una sèrie de discontinuïtats hagiografiades separadament. Però la cultura i l’art no són forçosament especulars, ni el present és el resultat prospectiu del passat, sinó el seu resultat efectiu, i la memòria és la suma del coneixement dels fets i no la seva classificació en ordre de probabilitats i semblances.

Tant de bo aquestes paràboles serveixin per despertar una controvèrsia (a l’estil de les que es produeixen a l’imperi del sol ponent) entre evolucionistes i antievolucionistes, ja que, per ara, la història de la qual parlem s’escriu en clau antievolucionista, pràcticament sense discussió, a part del feliç descobriment casual de la baula perduda en el tema dels boletaires.

L’evidència diu més aviat que res no s’ha detingut mai, ni s’ha interromput, però muta. Moltes vegades. I si aconseguim traspassar el pla que secciona les branques, trobarem el tronc, i si seguim baixant (és a dir, tornant enrere), descobrirem que aquest té moltes arrels, que extreuen l’aliment de múltiples substrats diferents.

Corol·lari “X”: el desconeixement de les lleis de la natura no ens eximeix de l’exposició a la seva inexorable exactitud.

Llibre recomanat: Clos del Pinell – Terra Alta – criança 2000
Vi recomanat: La montaña análoga, de René Daumal
Disc recomanat: Arròs amb fetgets de conill, alls tendres i raïm.
Plat recomanat: Astarot, univers d’herba – Pau Riba & Perucho’sÚltims comentaris

  • francesc.Cardeña: Bravo ! Bravissimo! A mi també m´agraden les cases com les d¨ antes però encara m´agrada mes l´idea...
  • Merce Coll: Molt be la reflexió sobre aquest abans que agrada tant, sobre tot als de mes de 60..recordant que erem...
  • Nuria Aguirre: Es plantegen, amb molta inteligència, qüestions molt importants. Aportes molt elements que obren...
  • Fab: Me has dejado sin palabras, porque me las has arrancado una por una para decir lo que a mí se me enreda en la...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )