e Editorial (Nat 16) |Nativa
Skip to content


Editorial (Nat 16)

Escrit el 05/01/2004 per Jordi Oliveras a la categoria Editorial.
Tags:

Nat_16_gen04 Jordi Oliveras

La cultura i els nostres polítics

L’entrada del nou govern d’esquerres a la Generalitat ha provocat un clima d’il·lusió en molts sectors. Il·lusió ciutadana en la que, fins cert punt, em sento implicat. Si filem prim, però, caldrà matisar que en matèria de cultura han de passar moltes coses noves per a que aquestes bones vibracions trobin el seu ressò. És difícil ser un fan de la política cultural del govern català anterior, però, atenent a tot allò fet recentment pels partits d’esquerra en altres administracions, tampoc n’hi ha per tirar coets. Podem esperar-ne una visió més oberta al món, però no necessàriament més profunda pel que fa al paper de la cultura i les arts en la societat.

El Fòrum 2004 hauria de ser un aparador d’aquesta forma diferent d’entendre la cultura. Sí, ja sé que la iniciativa la protagonitzen totes les institucions, però no és menys cert el protagonisme de l’ajuntament d’esquerres com a impulsor de l’esdeveniment.

Entrem avui a https://www.barcelona2004.org, i les notícies concretes destacades són que Beth i Asha Miró han llegit un manifest des de l’Aquàrium, i que Bob Dylan, Phil Collins i Norah Jones oferiran concerts al Fòrum. Pregunta: ¿Entreveiem en aquests missatges una concepció de la cultura com “el terreny on es realitza la capacitat de creació i d’innovació dels humans, on es forgen els imaginaris col·lectius, on s’acumula el tresor heretat de les generacions precedents, on es genera la responsabilitat crítica dels ciutadans, on s’expressa la rica i irrenunciable diversitat humana” (extret de la introducció a l’Acord de Govern)? ¿Haurien deixat de venir aquests coneguts artistes si no tinguéssim el macro-esdeveniment? ¿Intuïm algun debat, missatge o plantejament profund sobre, per exemple, els conflictes en les relacions inter-culturals en els missatges del Fòrum? Jo no.

Queda l’esperança que el mateix exercici d’un altre nivell de govern suposi noves reflexions sobre el paper de les administracions en la cultura. El text de l’Acord de Govern sona bé. Millor que alguns textos amb massa obres i poques promeses del programa municipal de la ciutat. Procurarem ser exigents.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )