Skip to content


Editorial (Nat 14)

Escrit el 10/11/2003 per Jordi Oliveras a la categoria Editorial.
Tags:

Nat_14_nov03 Jordi Oliveras

Ponts

Igual és una nèura personal, però hi ha una mena de propostes artístiques per les quals sento certa debilitat. Es tracta d’aquelles que procedint d’un entorn formal més o menys inquiet, experimental i avantguardista, també saben establir ponts amb llenguatges més quotidians, propers i tòpics.

Penso en el que per a mi va suposar en el seu moment la pel·lícula “París-Texas”, de Wim Wenders, un melodrama amb un ritme i una història que tothom podia entendre, però que a l’hora no renunciava a l’estil i reflexions existencials habituals a les pel·lícules anteriors del director. O, també, els darrers discos d’Arto Lindsay, on pot interpretar cançons d’ambient brasiler, de format assequible, sense deixar de banda tot el seu gust pel soroll i la recerca d’ambients sonors. O, per posar un exemple proper, el disc de Dedo, on Víctor Nubla, Io Casino i Pau Torres, s’allunyen per una vegada de formats que, a vegades, poden resultar de difícil connexió amb les nostres cultures musicals particulars, per presentar-nos un bonic repertori de cançons acompanyades per samplers.

Sens dubte, la recerca de nous llenguatges i formes expressives és interessant i imprescindible. Potser és un bon moment històric per reivindicar-ho, ja que en un món tant preocupat per la seguretat i la comoditat com el nostre, quelcom imprescindible com la innovació pot resultar desestabilitzador i injustament menystingut.

Però, a l’hora, cal reconèixer que és agraït que els experimentadors s’apropin ocasionalment a sons més comuns, conectant la seva recerca amb formes que ens resulten més familiars, per recordar-nos que segueixen parlant de la vida. També als qui els escoltem confiant en les seves propostes –partíceps no sempre voluntaris d’un cercle minoritari de “raros”–, ens pot resultar reconfortant sentir-nos conectats de tant en tant amb un món més ampli.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Lola: Terrible época la que vivió tu padre, tu madre, yo y tantos. A tu padre lo torturaron sin dejarle pruebas...
  • maria: Excelente.Qué bien escrito está.Mejor imposible
  • Lucas Quejido: Moltes gràcies, company! Estic content perquè, malgrat tot, he aconseguit allò que volia fer, i és que...
  • Laura Alejandra Aramburu: Muy bueno artículo. Muchas gracias.

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)indigestio.com

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )