e Reportatge: Sortir a tocar fora de Barcelona |Nativa
Skip to content


Reportatge: Sortir a tocar fora de Barcelona

Nat 10 jun_03 Xavi Guillaumes

Diuen els músics que una de les millors coses que té això de tocar en un grup és poder anar de gira. I és que les gires sempre solen finalitzar amb un munt d’anècdotes i aventures per explicar directament proporcional a lo ruïnós del pressupost. De fet, tots sabeu que agafar els instruments i marxar per aquests mons de Déu és complicat (contactes, distribució anterior dels discs,…) i car (furgoneta, hotels,…), i més encara si es tracta d’un grup sense el suport d’una discogràfica o distribuïdora forta. Però la cosa encara es complica més si el grup vol traspassar les nostres fronteres.

SORTIR A TOCAR FORA DE BARCELONA. RUÏNA, VACANCES I EXPERIÈNCIES MUSICALS.

Si bé és cert que actualment grups de la ciutat que fan música “mestiza”, com Dusminguet o Ojos de Brujo, poden aconseguir fàcilment bones actuacions internacionals, pocs grups més poden dir el mateix. Així doncs, és fàcil pensar que les dificultats que aquestes aventures porten implícites fan reflexionar els artistes sobre si val la pena l’esforç de sortir a tocar fora de la seva ciutat, si no tenen clar que en trauran prou coses positives i no tan sols lluita contra la indiferència o penúries d’hores i hores dins d’una furgoneta i hostals de mala mort. Avui intentarem saber si realment val la pena per mitjà de gent que ha viscut o veu de prop aquest tipus d’experiències i, de pas, tindrem una perspectiva millor per veure si en altres lloc del món això de les sales de concerts, els bolos, els tècnics de so i el públic és molt diferent a Barcelona.

SPANISH POP DE GIRA PER LES ESPANYES

Felipe “Fresón” Espada és tot un personatge a la nostra ciutat. En els últims anys, amb grups com Los Fresones Rebeldes, TCRo La Cola Jet Set, s’ha passejat per les totes les Espanyes, i en guarda un bon record: “Todos los viajes tienen algo especial, sobre todo las primeras veces o aquellos que haces menos a menudo. Todavía nos divertimos haciendo la N-II hasta Madrid, pero ya nos la sabemos de memoria, cada curva, cada salida, casi cada restaurante… Si no hay prisa excesiva, a veces apetece tomar un “atajo” cruzando montañas o visitando el pueblo de Wamba (Valladolid), el único de España que empieza por W, o cualquier otro nombre que nos llame la atención.”

¿Qué has sacado de positivo de todas estas giras?

Muchas cosas positivas: cultura, gastronomía, decenas de amigos, toneladas de recuerdos y, porque no decirlo, un montón de dinero. Los amigos y los recuerdos, quedan para siempre. Muy pocas negativas y, además, esas se olvidan muy rápido.

¿Crees que para un grupo que está dando sus primeros pasos es positivo arriesgarse a salir fuera de su ciudad?

Yo creo firmemente en la ley de la oferta y la demanda. Si quieres tocar, te la has de jugar, si quieres recoger, tienes que sembrar. El único límite que no hay que atravesar es el de la sala que te invita a tocar pero te cobra el alquiler si no viene nadie, quiero decir, que el riesgo ha de ser de quien asume la iniciativa. Todos mis grupos antes de los Fresones han perdido dinero, pero han tocado muchas veces, y con la CJS es lo comido por lo servido, que tal y como está todo hoy, tampoco está mal. También creo que, como dinero llama a dinero, bolo llama a bolo y cuantos más aceptes, mejores los encontrarás. Por otra parte, no recomiendo según qué concursos, montados para exprimir a los grupos por alpiste y cobrar generosas subvenciones. Detesto el arte subvencionado y me niego a entrar en “coordinadoras de rock”. La sola idea me rechina las meninges, es como aceptar que tu música no se puede valer por sí misma.

¿Un grupo independiente español puede pretender algo más que sacarse unas “vacaciones pagadas” al ir de gira internacional?

Al 99% no. Tú fíjate en esos grupos rarísimos que vienen de intercambio en el BAM, imagínate que se hacen ilusiones. Es ridículo. Sin embargo, de vez en cuando pasa lo de Héroes del Silencio, Killer Barbies o Mastretta. Pero lo normal es que no suceda nada más allá de las vaquis. Por otra parte, me parece maravilloso enviar a Migala al extranjero como venganza por los pelmazos que nos traen aquí.

¿Es muy diferente tocar en Barcelona o hacerlo en otros lugares?

No hay diferencias por el lugar, la diferencia la marca el promotor, dependiendo de si es un bienintencionado que disfruta sacrificándose para el grupo o un extorsionista, con todos los grados intermedios entre estos dos extremos. A menos que otros grupos te avisen sobre determinadas personas, animales o cosas, si quieres tocar te tienes que arriesgar al menos la primera vez, y con quien te tima no repites. Hay algunos muy hábiles que primero te preguntan cuánto quieres, y luego consiguen eso multiplicado por dos y se lo embolsan, incluido el porcentaje de lo tuyo que has pactado. Aquí el timado es el ayuntamiento porque, al fin y al cabo, ese intermediario te ha dado lo que le has pedido. Nos pasó en Portugalete, mientras tocaba la batería veía en un rincón cómo se trasegaban unos cuantos fajos de billetes, igualito que en una peli de la mafia. Luego los concejales nos llevaron de fiesta y uno tuvo la mala educación de decir “y ahora el medio kilito y para casa, ¿no?”. Nosotros habíamos cobrado 200.000. Nunca quisimos tener manager y cuando al final aceptamos que uno nos incluyera en su elenco sin ningún compromiso, también perdimos cosas porque pedía casi el doble de lo pactado.

AVENTURES D’UN BARCELONÍ ALS STATES

Borja Duñó és un dels membres del grup Tuesday Afternoon. Ara fa uns anys va estar pels Estats Units amb la seva guitarra i amb un munt de maquetes per repartir. La seva és una experiència totalment esbojarrada, sense res planificat, però a la fi va resultar per a ell una experiència vital que recomana a tots els músics. “Tocar als Estats Units suposo que és com una mena de mite per molts músics. Jo tenia la idea preconcebuda que hi hauria bluesmen tocant als porxos bevent bourbon i gaudint de la posta de sol, però no era ben bé així. El que més em va impactar d’entrada és que, si bé hi ha músics al·lucinants, també hi ha músics mediocres i fins i tot dolents. Aquest va ser el primer shock, una mena de desmitificació, molt positiva per altra banda ja que em va donar molta confiança. Quan vaig coincidir amb alguns músics que tenien més voluntat que tècnica o talent em vaig adonar que el simple fet d’haver nascut a la terra on va germinar el blues, el jazz, el rock i bona part la música de la segona meitat del segle XX, no et concedia un do especial. Gràcies a això, em vaig veure perfectament capaç de passejar-me amb l’acústica pels locals de Boston i Nova York, ja sense aquella por de sentir-te com un estrany enmig de les “feres”. Al contrari, de seguida em vaig sentir integrat, ja que les procedències de la majoria de músics amb els que em trobava eren molt diferent; diria que hi havia pocs nordamericans WASP i molts afroamericans, llatinoamericans, grecs, etc. Al final, del que es tracta és d’aprendre de gent que et pot aportar punts de vista diferents als quals estàs acostumat, per exemple, en la nostra petita ciutat, on pràcticament ens coneixem tots”.

Què vas trobar de diferent als Estats Units en aquest món del directe?

La principal diferència amb Barcelona és que als Estats Units és molt normal que a qualsevol lloc hi hagi música en directe, no només al metro i al carrer, sinó a qualsevol bar o pub. N’hi ha que tenen actuacions cada dia de la setmana i n’hi ha que tenen varis concerts al dia. A Barcelona des de fa anys s’ha implantat molt la cultura de club i de Dj. Als locals els hi és més còmode i barat però jo crec que s’ha perdut molt en quant a música en directe. Només has de fixar-te en el tancament d’un local mític com el Magic i les dificultats que posen les administracions a la resta de sales. És com una cacera de bruixes que no entenc, no sé si té a veure amb l’especulació o què, però és molt trist que per tenir una ciutat tan “moderna” i tan de cara al guiris s’hagi de sacrificar un bé cultural com la música en directe. A Barcelona sempre hi ha hagut una gran tradició musical i actualment és de llarg la ciutat més important d’Espanya per la qualitat i quantitat de grups de tots els estils que no paren de sortir. Aprofito per demanar a l’Ajuntament que ajudi a les sales que programen música en directe en lloc de tancar-les, ja que aporten moltíssim a la vida cultural de la ciutat. És molt trist que cada cop es carreguin més les coses autèntiques i Barcelona perdi personalitat a passos agegantats. El centre sembla cada cop més Disneylandia, d’aquí a poc temps ja haurà perdut tota la gràcia, si és que no l’ha perduda ja. Que s’ho apuntin els que han guanyat les eleccions.

Recomanaries a un grup, encara que sigui d’una independent, poc conegut a fora o únicament amb maqueta, aventurar-se a sortir fora de la ciutat sense pensar en les conseqüències econòmiques o de desencís?

Cada grup és un món, però jo crec que el directe és fonamental. És a dir, tu no ets un grup quan et veus en un article a la premsa o veus el teu disc a les prestatgeries, ets un grup quan estàs dalt de l’escenari. Allà és on tot ha de cobrar sentit. Que els primers passos són durs ja ho sabem, que s’ha de compaginar feina, assaigs i furgoneta, també, i que a les gires sols perdre diners, també. Però crec que anar de gira i donar a la gent l’oportunitat de veure’t en directe és molt més important que el lloc on masteritzes el disc –i que consti que no dic que això no sigui important–. El que passa és que hi ha molts grups que donen la seva feina per acabada un cop han gravat el master i han fet tres concerts de presentació. Tocant és com més s’aprèn, és on un s’avesa i on agafa l’experiència imprescindible per tal que el teu discurs musical tingui sentit. Quedar-se al local d’assaig és el pitjor que hi ha, i tant és anar a tocar a Londres, a Cornellà o a Albacete, la qüestió és que la teva música estigui viva i sempre estigui sonant, en un lloc o altre.

EXPORTADORS DE SONS

Guillem Castaño és un dels responsables de G3G Records, discogràfica independent en actiu des del 1989 especialitzada en allò que ells en diuen “sons diferents”, és a dir, avantguarda, electrònica, cabaret, poesia, experimentació, improvisació,… Al mateix temps son els organitzadors de les sessions que cada dimarts es fan a la sala Sidecar sota el nom de The G’s Club i programen, a més de música, teatre, performance, videos,… Gràcies a les seves moltes activitats, tenen força coneixement del que és portar grups fora de Barcelona. “Por las características de nuestro trabajo, “exportamos” todo lo que podemos, teniendo en cuenta que muchos de los músicos y grupos con los que trabajamos no son españoles, o viajan mucho o son combinaciones de diferentes procedencias (Pascal Comelade, Raeo, Jakob Draminsky, Il Gran Teatro Amaro, Mark Cunningham, Pole Pole, Tres…). En la otra vertiente, como programadores aquí en BCN, nuestro Club forma parte de un pequeño circuito internacional de salas/organizaciones alternativas/underground que hace que muchos músicos en gira europea vengan a actuar a aquí.”

Desde tu punto de vista, ¿qué cosas positivas ha tenido para estos artistas  presentar sus propuestas fuera de Barcelona?

Pienso que cualquier músico debe tocar cuanto más mejor, y tiene que conocer otros públicos, otras maneras de trabajar y otras culturas, porque eso siempre enseña y enriquece. Como también se hacen muchos de estos conciertos en régimen de “intercambio”, eso facilita que hayan flujos de artistas moviéndose en circuitos quizá no muy comerciales pero sí muy gratificantes.

¿Consideras que es positivo para un grupo independiente salir a tocar fuera de España aunque eso signifique perder dinero o como mucho unas “vacaciones pagadas”?

Por supuesto que es positivo. Lo de perder dinero o no ganarlo realmente (por ejemplo, si solamente cubren gastos) es un poco relativo. Claro que puede ser un problema que no permita a algunos moverse mucho, pero deben intentarlo al máximo. Lo mismo valdría para hacer todos los conciertos que se pueda aquí, en su ciudad o en su país, sabiendo que a menudo tampoco se gana nada o que incluso se pierde. Un músico debe tocar y poco a poco como mínimo se consolida musical y personalmente. Con el trabajo constante se puede llegar a tener un espacio en un circuito internacional que vaya mejorando en lo económico.

Tú que conoces como está la cosa aquí y fuera de aquí, ¿crees que existen muchas diferencias entre Barcelona y otras ciudades a nivel de salas, trato a los grupos, y todo lo relacionado con el mundo de los conciertos?

Barcelona no está muy bien a este nivel: pocas salas y con escasos medios técnicos y económicos, lo cual a menudo afecta y hace que no se respete suficientemente a los músicos, aparte de que los cachés estén por los suelos. El público en general tiene poca formación y no suele tener muchas inquietudes, curiosidad, etc. A menudo piensa que lo de fuera es mejor porque sí, y se deja llevar por las modas y lo que venden las revistas, es decir, lo que interesa a las grandes multinacionales; se venden pocos discos –y no hablo para nada de piratería–, no se valoran los conciertos gratuitos… Hay poca cultura musical.

FROM: AMSTERDAM  TO: BARCELONA

Rick Treffers és un dels components del grup Mist, que fa ben poc ha tret disc “Whe Should have been Stara” al segell espanyol Astro. Tant amb MIST com amb altres projectes anteriors (Miss Universe i Girlfriend Misery) ha vingut a tocar a Barcelona, en tot tipus de sales i situacions, i això ens permet saber de primera mà la visió contraria, la del grup independent internacional que, a més d’anar a altres llocs, ve a tocar a Barcelona. “En mi vida he tocado cinco veces en Barcelona, en varias circunstancias (desde bares cutres hasta salas como Razzmatazz3). En las salas ‘culturales’, la gente me parece bastante respetuosa, mientras que en los bares hay más ambiente de fiesta (ruido). En este sentido, Barcelona es la ciudad española que más se parece a Ámsterdam. Por otro lado, el interés por nuestra música parece bastante profundo y serio. La desventaja, a veces, es la seriedad o la timidez de la gente en BCN, que crea una distancia entre el público y el artista, como nos pasó recientemente en el Razzmatazz, mientras que en ciudades como Granada y Madrid  la gente se acerca al escenario y tienes más posibilidades de compartir. En general, veo Barcelona como la ciudad más ‘francesa’ de la Península Ibérica, aunque sigue siendo mucho mas cálida que ciudades del norte como Londres o Ámsterdam.”

¿Lo tiene difícil un grupo como el tuyo para encontrar actuación en Barcelona? ¿Más que en otra ciudad europea?

No, a través de nuestro sello Astro Discos y la gente con quien colaboran hemos encontrado un concierto fácilmente. Me sorprendió, además, la profesionalidad y puntualidad de la sala Razzmatazz.

¿Recomendarías a un grupo que empieza o que está en una independiente ir de gira por Europa  aunque conlleve muchos esfuerzos de todo tipo?

Claro, hay que arriesgarse. Siempre lo hemos hecho y, a final, vamos ganando terreno. Girar es caro, pero hay que hacerlo para que la gente te conozca. Si esperas a que una compañía multinacional te saque el disco o a que te envíen al extranjero, no avanzas.

¿Qué visión se tiene en Holanda de la música que se hace en Barcelona y de Barcelona como ciudad, si es que se conoce algo?

Barcelona es la ciudad favorita de los holandeses por muchas cosas: el mar, Gaudí, el club de fútbol con su historia ‘holandesa’, Dalí, Miró, las ramblas, etc. Pero de la música que se hace en Barcelona, la gente no sabe mucho. En general piensan que en España solo hay flamenco, Las Ketchup y Julio Iglesias. Está cambiando poco a poco, con la distribución internacional de sellos como Astro, Elefant, Acuarela, Siesta y Houston Party. Algún adepto de música dance conoce el Sonar, eso sí.

GUIA GASTRONÒMICA PER A LES GIRES PER ESPANYA per FELIPE FRESÓN

Cerca de Zaragoza, en la N-II, el Mirador del Ebro y el Hotel Pepa (los que salen en el reciente anuncio del día redondo con un Donut). Allí te meten un costillar de cerdo como el que vuelca el troncomóvil de los Picapiedra. En Lerma (Burgos), cualquier sitio es bueno para el cordero. En Vizcaya, el restaurante que hay en el Alto de Garay. En Carrión de los Condes (Palencia), excelente calidad-precio en Casa Abel. En Tomelloso (Ciudad Real), las tapas del Alhambra y las comidas de los Tarantos, y el mejor bar de copas, el Beat. En Alburquerque (Badajoz), el sitio de comidas extremeñas, pero ojo que tardan mogollón. En Valencia, las paellas de la Pepica y la Marcelina en el Grao. En Murcia, las tapas del bar Las Mulas y de los Galiachos. Y muchos otros sitios de los que no recuerdo el nombre. En España tenemos la inmensa suerte de la diversidad gastronómica cosa que, aparte de Francia, se acabó. Por último, y como tampoco hacemos ascos al fast foodde vez en cuando, este año vale la pena la euroferta del McDonalds.

LES “AGÈNCIES” DE VIATGES

Si tens un grup la cosa no et resultarà tan fàcil com anar a una agència de viatges que t’organitzi la gira, però els nostres contertulians ens donen unes pistes per a aconseguir bolos fora de la teva ciutat…

FELIPE –Los conciertos fuera se consiguen de cualquier manera (fans que te llevan, un tío que te oye en la radio y se encapricha, la discográfica que te busca presentaciones…). Yo soy de los que esperan la oferta, aunque a veces busco algo concreto, por ejemplo si voy a un concierto y me gusta el lugar. Un buen manager coge la lista de salas y da la brasa en todas. A veces es por casualidad: el otro día paramos en El Burgo de Osma a tomar un café y el bar estaba forrado de fotos de los Smiths y así averiguamos que tenían programación regular y nos pusimos en la cola”.

BORJA –Això dels contactes és com a tot arreu. De fet als Estats Units n’hi havia prou amb portar una maqueta, ni que fos en format cassette i amb un so cutre. Recordo que vaig aconseguir un bolo en un lloc, el Kendall Cafe on havia tocat Jeff Buckley i volia tocar-hi només per això… Vaig insistir fins que vaig aconseguir una data per al cap de tres mesos, tot i que les condicions eren pèssimes… Com moltes vegades passa aquí, només treia diners a taquilla i vaig decidir convidar a tothom i que l’entrada fos lliure. Recordo que ni tan sols em van convidar a una cervesa i a sobre havia de deixar el famós dòlar de propina a un cambrer que se li en fotia si jo era el músic o no”.

GUILLEM–La manera de conseguir conciertos fuera de Barcelona es moviéndose mucho, contactando con discográficas, organizaciones y demás que sean afines al estilo musical que se practique, iniciando intercambios tanto de distribución de material como de actuaciones, utilizando Internet, hablando con todos los que vengan a la ciudad para cualquier evento (tenderetes y stands en ferias/festivales: Primavera Sound, Sonar, Zeppelin, Enred O, etc). En resumen, ¡haciendo un trabajo de hormiguita.!”.

RICK–“Si un grupo de Barcelona quiere tocar en Ámsterdam pero no tiene distribución en Holanda, lo tiene difícil, y más difícil aún es que haya público. Depende un poco también del estilo de música. En el punk y hardcore, por ejemplo, hay una escena muy fanática y puede ser que la gente vaya porque las noticias corren dentro de este mundillo fanático. En general, la música mestiza (Dusminguet, Manu Chao etc.., Ojos de Brujo) esta haciéndose muy popular actualmente, eso sí. En general, hay aún muchos prejuicios por vencer. Estoy intentando ofrecer a un grupo español muy bueno (Schwarz) a las salas de Holanda y, aunque les gusta el material, no se atreven a programar el grupo junto a grupos ingleses, cuando en realidad estos ingleses no es que sean mejores.”

Si amb aquests consells no en tens prou, hi ha altres possibilitats d’exportar la teva música. Festivals com el BAM o el de Benicàssim tenen convenis amb altres festivals internacionals per a “intercanviar” grups. Si el que vols és fer una ruta per Espanya, pots parlar amb la gent del programa Artistas en Ruta que està organitzat per la AIE (Sociedad de Artistas, Interpretes y Ejecutantes) i fa intercanvis de grups entre comunitats. Els artistes els seleccionen per mitjà d’un comitè format per gent de sales i crítics musicals –cosa que fa una mica de por, la veritat!–. Pots contactar amb ells al telèfon 91 365 08 02. Si Catalunya ja et sembla prou gran de moment, el Circuit Català de Sales que gestiona Ressons et pot ser de gran ajuda

(https://cultura.gencat.net /ressons).


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Autors

Arxius

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )