e Editorial (Nat 9) | Nativa
Skip to content


Editorial (Nat 9)

Escrit el 10/05/2003 per Jordi Oliveras a la categoria Editorial.
Tags:

Nat_9_mai03 Jordi Oliveras

Ja que inaugurem temporada electoral, parlem de polítiques per la música.

El debat s’ha situat fins el moment en dos únics eixos. D’una banda una consideració instrumental de la música, subjecta a una idea reduccionista de la cultura com a instrument de cohesió política. De l’altra, la visió “empresarial” del tema, segons la qual la cultura interessa com a font de riquesa econòmica i de prestigi, també entès com a inversió a mig termini. En pocs casos s’ha treballat a l’entorn de la música pel seu valor en el desenvolupament dels individus i les comunitats.

Ni tan sols els incipients moviments alternatius elaboren discursos nous sobre la relació entre política i cultura amb la mateixa empenta que ho fan respecte a l’economia, el medi ambient, l’ordre internacional o la democràcia participativa.

Pel que fa a les elits culturals, si més no en relació a les músiques populars urbanes, trobo que el més lluny que s’ha arribat és a posar-se al dia respecte al que passa musicalment a la rest del món. Una carrera sense fi que jo trobo que ja està passant de ser útil a constituir un enquistament per la creativitat.

Jo crec que pels qui estimem la música cal un projecte per un entorn cultural estimulant on les idees musicals i la seva comunicació siguin importants. Per a desenvolupar-lo calen individus -probablement de generacions diferents a la governant- amb sensibilitat per la música. I per aplicar-lo, idees, recursos i energies per afavorir sel.lectivament la difusió musical -ja es fa alguna cosa-, afavorir la creació -es fa menys-, i treballar a fons en els camps de l’educació i la comunicació -es fa poquíssim-. Si voleu, ja en parlarem més.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Mon1889: M’ha agradat molt l’article. Hi reconec moltes veritats. A part que una referència final als...
  • Rosana: perdón, 7 años
  • Rosana: Han pasado 13 años desde que escribiste tu respuesta a ese articulo y aqui estoy, en Argentina – al...
  • Victoria B: Un millón de firmas para conseguir que se discuta la implantación de una renta básica universal e...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)nativa.cat

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies
mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )